Tenerife je španjolski otok i ujedno najveći otok u skupini Kanarskog otočja. Na njemu živi oko 900 000 stanovnika, odnosno približno 43 % populacije čitavog arhipelaga što ga čini najnaseljenijim od sedam kanarskih otoka.

Vulkanskog je podrijetla, smješten 300 km zapadno od Afrike i otprilike 4 sata leta od Europe, odnosno 1500 km od Španjolske.

Više o klimi, geografskim obilježjima, gospodarstvu i zanimljivostima Tenerifea pogledajte u sljedećoj prezentaciji: Tenerife ukratko (geografija i zanimljivosti)

Glavni je grad luka Santa Cruz poznata po velikim shopping ulicama, mnogobrojnim restoranima i kafićima te ujedno odlično mjesto za upoznavanje kulture otoka i njegove bogate povijesti. Santa Cruz je, zajedno s Las Palmasom, glavni grad Kanarskog otočja. Najzanimljivije su znamenitosti grada:

  • Auditorio de Tenerife, dvorana dovršena 2003. godine, smještena uz sam Atlantski ocean, osebujnog i upečatljivog dizajna;
  • Torres de Santa Cruz, stambeni kompleks sastavljen od dva identična tornja;
  • Plaza de España, najveći trg smješten u središtu grada poseban po umjetnom jezeru i fontani te okružen zanimljivim građevinama;
  • Iglesia de la Concepción, katolička crkva posebna po tome što je jedina crkva Kanarskog otočja koja ima pet srednjih lađi.

Bit ćemo smješteni u gradu Puerto de la Cruz koji se nalazi na sjevernom dijelu otoka te je od glavnog grada udaljen oko 30 km. Ističe se prekrasnim trgovima i tipičnom španjolskom arhitekturom te crnim pješčanim plažama vulkanskog podrijetla. Najveća atrakcija Puerta je Loro Park, ZOO s delfinima, papigama i tropskom vegetacijom.

Povijest

Povijest Tenerifea obilježili su mnogobrojni važni događaji. No, krenimo redom, Homer i Hesiod u svojim su zapisima spomenuli skupinu otoka naziva Hesperides, smještenih iza Gibraltarskog tjesnaca i smatranih rajem na Zemlji. Jedan od prvih pouzdanih zapisa potječe iz 1. stoljeća. Plinije govori o ekspediciji mauritanskog kralja Jube koja se vratila s velikim psima te je moguće da sam naziv Kanarskog otočja datira upravo iz tog vremena (canine – pas).

Alonso Fernández de Lugo započeo je osvajanje Tenerifea 1494. te je nakon dvije godine otok pao pod španjolsku krunu.

  1. engleski admiral Horatio Nelson započeo je invaziju na Santa Cruz. Međutim, španjolski su vojnici, uz pomoć francuskih, uspjeli obraniti otok.

Tijekom 18. stoljeća, velik je broj stanovnika iselio na američke kontinente. Grupa iseljenika osnovala je grad San Antonio (Teksas, SAD). Iseljavanja su se nastavila sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća, većinom u Venezuelu i Kubu.

Povijest Tenerifea obilježilo je nekoliko vulkanskih erupcija od kojih se najopasnija dogodila 1706. godine. Vulkan Trevejo uzrokovao je uništenje grada Garachico koji je tada bio glavna trgovačka luka. Građevine koje su preživjele magmu mogu se i dan danas posjetiti i razgledati. Posljednja erupcija dogodila se 1909. godine. Riječ je o vulkanu Chinyero, ali srećom nije bilo žrtava.

Zastava Kanara službeno je prihvaćena 1982. godine. Sastoji se od tri okomita polja bijele, plave i žute boje te grba. Na plavome štitu prikazano je sedam sivih otoka koji predstavljaju Kanarske otoke vulkanskog podrijetla. Otočje je poznato po endemskim vrstama pasa te stoga ne čudi što štit čuvaju upravo dva psa. Iznad štita je španjolska kruna i natpis „Oceano“ (ocean).

Pogledajte zanimljiv dokumentarni film o postanku, biološkoj raznolikosti i povijesti Kanarskog otočja:

Još malo zanimljivosti i posebnosti Kanara i Tenerifea:

  • Kanarski otoci smješteni su na istom merdijanu kao i Florida i Karibi.
  • Kanarsko otočje sastoji se od sedam otoka vulkanskog porijekla: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Gomera, El Hierro, Fuerteventura i La Palma.
  • Na Kanarskom se otočju nalazi čak 4 od 13 španjolskih nacionalnih parkova i vulkan Teide, najviša planina Španjolske.
  • Godišnje na Kanare dođe preko 12 milijuna turista, zahvaljujući kojima turizam sudjeluje s 32% u ukupnom BDP-u.
  • Jedna od stvari koja najviše privlači turiste jesu niske cijene. Naime, iako su Kanari službeno u EU i službena valuta im je euro, otoci su oslobođeni PDV-a te su van carinskog područja EU-a.
  • Na Fuerteventuru, najvjetrovitiji kanarski otok, najviše dolaze windsurferi i kitebordaši. Feurteventura je najistočniji kanarski otok, najbliži afričkom kontinentu pa ga nerijetko zapuhuju snažni vjetrovi i donose pijesak iz Sahare. Ime otoka u grubom prijevodu znači „jaki vjetrovi“.
  • Otok Tenerife možemo podijeliti na dva dijela: prvi veći gdje stanovnici žive već 500 godina i drugi koji je okrenut privremenim stanovnicima, turistima koji dolaze u resorte kao što su Playa de las Américas i Costa Adeje.
  • Na otoku su smještena dva odlična zabavna parka. Loro Park je više puta proglašavan za najbolji zoološki vrt na svijetu, dok je Siam park na listi najboljih vodenih parkova na svijetu.
  • Tenerife ima 2 aerodroma – na jugu, za međunarodne letove i na sjeveru, koji je nakon avionske nesreće 1977. određen samo za domaće letove (poveznica sa Španjolskom). Sjever i jug (međusobno udaljeni oko 90 km) dobro su povezani autocestom (cestarina se ne naplaćuje), a i javni transport autobusima je odličan.
  • Na otoku postoji pet restorana s Michelinovom zvjezdicom, ali i ogroman broj mjesta koja nude domaću hranu u slasnom spoju španjolske, afričke i južnoameričke kulture.
  • Što Egipat i Tenerife imaju zajedničkog? Nevjerojatno ali istinito – piramide. Njih je otkrio norveški arheolog i istraživač Thor Heyerdahl, a danas su jedna od znamenitosti otoka.
  • Ne propustite posjetiti malo planinsko selo Masca idealno za hodanje i trekking. Smješteno je na 650 metara nadmorske visine, a ističe se svojom arhitekturom i uređenjem.
  • El Médano, grad na jugu otoka, pravi je raj za surfere, a poznat je i kao Los Angeles Tenerifea.
  • Las Americas, Costa Adeje i Los Christianos mjesta su s dugim pješčanim plažama, brojnim hotelima, restoranima i noćnim klubovima.

Tenerife zaista djeluje očaravajuće.

Jezik

Službeni jezik na Tenerifeu je španjolski, ali se ističe posebna inačica kanarskog španjolskog. Naučite osnovne riječi uz pomoć sljedećeg videa:

Znate li kakve su razlike jezika koji se govori u Španjolskoj u odnosu na jezik Kanarskog otočja?