Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta namijenjen učenicima viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije. Učenici tako na praktičan način usvajaju znanja i formiraju stavove vezane uz teme Europske unije.

Ured za informiranje Europskog parlamenta je u Rijeci 21. listopada 2016. godine organizirao prednatjecanje “Euroscola” za srednjoškolce Istarske i Primorsko-goranske županije. Nastupilo je šesnaest škola iz Pule, Pazina, Rijeke, Labina, Rovinja, Krka, Opatije, Malog Lošinja i Poreča s više od sto natjecatelja. Učenici su prezentirali svoje znanje o Europskoj uniji, kao i vještine iznošenja mišljenja i debatiranja o aktualnim europskim temama poput migracijske krize, borbe protiv terorizma i širenja radikalnih ideja na društvenim mrežama te perspektiva mladih Europljana na tržištu. Ocjenjivala se i sposobnost iznošenja stavova na stranim jezicima.

Ured za informiranje Europskog parlamenta je u Rijeci 21. listopada 2016. godine organizirao prednatjecanje “Euroscola” za srednjoškolce Istarske i Primorsko-goranske županije. Nastupilo je šesnaest škola iz Pule, Pazina, Rijeke, Labina, Rovinja, Krka, Opatije, Malog Lošinja i Poreča s više od sto natjecatelja. Učenici su prezentirali svoje znanje o Europskoj uniji, kao i vještine iznošenja mišljenja i debatiranja o aktualnim europskim temama poput migracijske krize, borbe protiv terorizma i širenja radikalnih ideja na društvenim mrežama te perspektiva mladih Europljana na tržištu. Ocjenjivala se i sposobnost iznošenja stavova na stranim jezicima.

Ekipu Prometne škole predstavljali su učenici Josip Ražnjević, Makso Frančišković, Damien Duraković, Filip Mrkela i Arijana Radi, a pripremala ih je i vodila profesorica mentorica Mira Žepina. Ostvarili smo uspješan nastup i dobar plasman istaknuvši se izvrsnim poznavanjem engleskog jezika i kvalitetnim argumentiranjem iznesenih stavova i razmišljanja. Učenik Josip Ražnjević dobio je pohvalu predsjednice žirija za briljantan odgovor na engleskom jeziku, a Makso Frančišković istaknuo se izvrsnom prezentacijom svojih stavova o zadanoj temi.

Europski parlament, Ured za informiranje u RH uputio je riječi pohvale našoj ekipi:
„Prometna škola Rijeka odgovarala je na pitanje “Mladi kao aktivni građani Europske unije”; vaš tim je ostavio snažan dojam na ocjenjivački žiri svojom pripremljenošću i stavovima, osobito uzimajući u obzir da je riječ o strukovnoj školi koja ima drugačiji nastavni program od gimnazija. Unatoč tome što ovoga puta prema sudu žirija niste uspjeli izboriti kvotu za putovanje u Europski parlament u Strasbourgu, vaši su nas učenici ugodno iznenadili zrelošću stavova i informiranošću te smo odlučili pozvati vas na sudjelovanje u nekom od naših događanja u Zagrebu u prvoj polovici 2017. godine. “

Izvrsno poticajno iskustvo za mlade građane Europske unije zasigurno će potaknuti na daljnje aktivnosti, pružiti nova saznanja i prilike za daljnju edukaciju i osobni razvitak.

Mira Žepina, prof. mentor

Pitali smo učenike kako je bilo sudjelovati:

“Napeto i žestoko natjecanje! Rado bih ponovio.”

Josip Ražnjević

“Lijepo iskustvo. Bili smo jedna od malobrojnih strukovnih škola i osvojili smo 7. mjesto.”

Ariana Radi

“Vrlo stresno natjecanje, ali drago mi je što smo sudjelovali.”

Damien Duraković

“Jedno nezaboravno iskustvo. Bilo je zabavno. Svima bih preporučio da sudjeluju jer se mnogo toga može naučiti.”

Filip Mrkela

“Zanimljivo novo iskustvo koje dozvoljava da iznesemo i obranimo svoje stavove.”

Makso Frančišković
Pripremila:
Novinarska skupina „Prometeus“