Ove godine, povodom 25. godišnjice sjećanja na žrtve Vukovara, trideset i osam učenika naše škole otputovalo je u noći 17. studenoga 2016., u pratnji svojih profesorica Melite Veber Dragović i Mire Žepine, u Vukovar.

Domoljubnim hodočašćem predstavnici triju usmjerenja; Tehničara za poštanske i financijske usluge, Tehničara za cestovni promet i Vozača motornog vozila sa svojim su profesoricama iskazali poštovanje i suosjećanje, susreli se sa sudionicima rata, posjetili mjesta koja svjedoče o hrabrosti i ljubavi i zapalili svijeće na grobovima heroja. Posjetili su Opću županijsku bolnicu Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana, a potom prisustvovali prigodnom programu „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“. Sudjelovali su u „Križnom putu – Koloni sjećanja“ predvođeni hrvatskim braniteljima Vukovara i članovima obitelji poginulih, nestalih i nasilno odvedenih. Kolona je prošla šest kilometara dug put do Memorijalnog groblja gdje se paljenjem svijeća odalo počast svim žrtvama Vukovara u Domovinskom ratu. Na Memorijalnom groblju prisustvovali su molitvi koju je predvodio uzoriti kardinal mons. Josip Bozanić.

„Svjetlosna rijeka sjećanja“ posebno je dojmljivo događanje kojem su nazočili u Perivoju dvorca Eltz, Gradskog muzeja Vukovara, puštanjem svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara. Gradski muzej Vukovara ove je godine dobitnik prestižne nagrade Europskog muzeja EMYA 2016., ujedno najstarije europske muzejske nagrade. Muzej koji je simbol hrvatske povijesti, davne i nedavne, etnografske baštine i prapovijesnih zbivanja, vjerojatno je jedini muzej u Europi koji je djelovao u progonstvu.

Iako bolna šetnja gradom, učenike i profesore ispunila je ponosom i zahvalnošću, a na poseban način ojačala zajedništvo s gradom Vukovarom i svim žrtvama Domovinskog rata.

Mira Žepina, profesor mentor
Prometna škola, Rijeka