Ove godine petak 13. bio je sve samo ne nesretan dan svima onima koji su se uputili na školski izlet u Zotter i Graz. Naime, ove smo godine kao jednu od središnjih aktivnosti u projektima „Ključ za Austriju“ i „Festival znanosti“ organizirali terensku nastavu u tvornici čokolade Zotter i poznatom austrijskom predbožićnom odredištu Grazu.

Na izet je išlo 45 učenika iz 1.PF, 1.TC, 2.TC, 2.PF i 3.TC razrednog odjela koji uče njemački jezik ili su članovi Novinarske skupine Prometeus. U pratnji učenika bile su četiri nastavnice: Marijeta Mašić, profesorica njemačkoga jezika i voditeljica projekta „Ključ za Austriju“, Beti Milardović, razrednica 1.TC razrednog odjela, Vesna Rubeša, voditeljica novinarske skupine i Vesna Tijan, voditeljica projekta „Festival znanosti“.

Svrha izleta bila je upoznati učenike s kulturom i običajima Austrije i osposobiti ih za komunikaciju na njemačkome jeziku u poznatim svakodnevnim situacijama te prepoznavati tragove austrougarske baštine u srednjoeuropskom kulturnom krugu. Tijekom terenske nastave u Zotteru i Grazu učenici su imali priliku slušati s razumijevanjem izvorne govornike njemačkog jezika i sudjelovati u komunikaciji u poznatim svakodnevnim situacijama (naručivanje jela i pića, kupovina suvenira, snalaženje u gradu i sl.). Osim toga, ovo je bila izvrsna prigoda za upoznavanje božićnih običaja, kao i istraživanje povijesnih, geografskih i kulturnih obilježja Graza i Austrije i njihova utjecaja na našu lokalnu zajednicu.

Ovom prigodom učenici su fotografirali zanimljivosti vezane uz Graz i Zotter, snimali kratke video uratke i od prikupljenih materijala zajedno s prof. Mašić izradili film „Zotter und Graz 2019“ koji ovdje možete pogledati i preuzeti.

Na povratku su timovi imali priliku pokazati naučeno u online natjecateljskom kvizu „Advent in Graz“ koji su učenici igrali pomoću svojih pametnih telefona. Prvo mjesto pripalo je timu 1. TC-a (Nina, Petar, Miguel, Ivana, Lucija, Martina), drugo mjesto timu 3. TC, 2. PF i 1. PF razrednog odjela (Tin, Ivan, Nika, Niko, Dejan, Stella i Moreno), a treće timu 3.TC-a i 1.PF-a (Ivan, Lucija, Marko). I vi možete provjeriti svoje znanje o Austriji i Grazu. Dovoljno je pristupiti besplatnom mrežnom alatu Socrative i upisati se kao učenik u učionicu MASIC3429.

O iskustvu kušanja više od 300 različitih slasnih čokolada i raznoraznih dodataka čokoladnim delicijama (pa čak i crvi!), neopisivoj atmosferi predbožićnog Graza, pravom pravcatom gustom snijegu i bijelom Božiću, okusu nekoliko desetaka različitih vrsta kobasica i tradicionalnih adventskih toplih napitaka (Orangen-Rum-Punsch, Glühwein, Apfel-Zimt-Likör, Apfelpunsch, Kakao, Heiße Schokolade…) čitajte više u našem putopisu koji će uskoro biti ovdje objavljen. I vrlo važno, pratite nas: stiže još čitav album fenomenalnih fotografija s izleta.

Zahvaljujem svim sudionicima ove nazaboravne aktivnosti na njihovom doprinosu, korektnosti, suradničkom duhu i prijateljskoj atmosferi: Ich freue mich schon auf den nächsten Ausflug!

A u međuvremenu :) …

Marijeta Mašić, prof. mentor