S veseljem objavljujemo vijest da smo se od ove školske godine i mi uključili u program „Škole za Afriku“.  U  ovom će humanitarno-edukativnom programu sudjelovati svi nastavnici i učenici Prometne škole. Cilj programa je razvijanje empatije i odgovornosti, promoviranje humanih vrijednosti, edukacija svih sudionika programa o uvjetima života i obrazovanju  djece u Africi, a posebno u Madagaskaru.  UNICEF posljednje tri godine, od 2019. do danas, sva prikupljena sredstva prosljeđuje djeci Madagaskara.

UNICEF je program pokrenuo 2004., a u  Hrvatskoj se provodi od 2008. godine. Uključene su brojne odgojno-obrazovne ustanove, djeca vrtićke dobi, predškolci, osnovnoškolci, srednjoškolci,  odgajatelji, nastavnici i roditelji.

U Prometnoj su školi nositelji programa svi nastavnici i djelatnici u suradnji s učenicima i roditeljima, a koordinatorica programa je školska pedagoginja Mara Topčić-Bradanović. Nastavnici su u rujnu prisustvovali prvoj edukaciji, točnije webinaru pod nazivom „Škole za Afriku“ koji je vodila gđa Ivana Delač, glavna koordinatorica istoimenog programa za Hrvatsku. Program će se uskoro predstaviti na Vijeću učenika i Vijeću roditelja.

Planiramo provesti različite aktivnosti s učenicima: pedagoške radionice, izradu plakata, crteža, suvenira, edukativnih igara.  Organizirat ćemo prodajnu izložbu, prikupljati novac tijekom cijele godine. Važno je napomenuti da ćemo u aktivnosti uključiti i roditelje. Svaki razredni odjel imat će kasicu u koju će prikupljati novčana sredstva. Najviše aktivnosti vezat ćemo uz obilježavanje Dana Prometne škole u svibnju, mjesecu koji je posebno važan za Afriku jer je 25. svibnja Međunarodni dan Afrike.  Sva prikupljena novčana sredstva bit će rezultat dragovoljnih priloga ili prodaje radova koje će učenici napraviti sa svojim nastavnicima ili s roditeljima. Sredstva ćemo uplatiti na UNICEF-ov račun.

Na kraju nastavne ili školske godine napravit ćemo evaluaciju projekta kako bismo dobili povratnu informaciju o uspješnosti provođenja svih planiranih aktivnosti, kao i aktivnosti koje ćemo provesti naknadno, ovisno o idejama, angažmanu, mogućnostima, ali i epidemiološkoj situaciji u našem gradu i susjednim županijama, tj. o modelu nastave. Dobivene rezultate koristit ćemo za poboljšanje i dopunu ovog programa u sljedećoj školskoj godini.

Sretni smo što smo i mi dio programa „Škole za Afriku“.

Mara Topčić-Bradanović, prof. i školska pedagoginja