Dana 20. studenoga 2023. godine u našoj je školi održano predavanje u okviru projekta „Sekunda koja mijenja život“ što ga provodi Autoklub Rijeka još od 2003. godine. Predavanje je održao njihov djelatnik Tomislav Šepić. Prof. Petran već niz godina surađuje s Autoklubom Rijeka i organizira ovakve edukativne radionice za učenike naše škole. Ove su godine predavanju prisustvovali učenici 3. TC razrednog odjela.

Predavanju o važnosti sigurnosti u prometu nazočile su i članice Medijske skupine Prometeus. Učenici su pričali o vlastitom prometnom iskustvu te prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali ili za koje su čuli. Pogledali su potresan video u kojem su sudionici težih prometnih nesreća govorili o teškim trenutcima koje su proživjeli. Ispričali su vrlo uznemirujuće priče koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Evo nekoliko zanimljivosti iz videa:

  • u posljednjih deset godina mladi su vozači skrivili ukupno 84.395 prometnih nesreća
  • svaki peti mladi vozač sudjelovao je u prometnim nesrećama u Hrvatskoj
  • u zadnjih pet godina smrtno je stradalo 315 osoba starih između 16 i 25 godina
  • 513 pijanih vozača sudjelovalo je u proteklih pet godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama

Nekolicina učenika 3. TC razrednog odjela u pratnji prof. Petrana posjetila je nekoliko dana prije Tehnički fakultet u Rijeci gdje su prisustvovali istom predavanju te ujedno isprobali simulator prevrtanja. Dvije su nam učenice iznijele svoje dojmove.

Zapamtila sam da su mladi i neiskusni vozači češće sudionici prometnih nesreća. Govorili smo o statistici prometnih nesreća u Hrvatskoj. Dojmio me se dio u kojem smo saznali kako razne droge utječu na vozače. Nakon predavanja dobili smo letak „10 zlatnih pravila o vožnji“. Bilo je zanimljivo i poučno i radujem se sljedećem susretu.

Alisa Ćamili

Na Tehničkom fakultetu prisustvovali smo predavanju o važnosti vezanja pojasa u vozilu. Temeljito nam je objašnjeno koje su posljedice nevezanja i koliko je važno uvijek se vezati, makar to bila vožnja na kratke relacije. Isprobali smo tzv. pijane naočale i razgovarali smo o utjecaju alkohola u vožnji te koliko je opasno za nas same, ali i za druge sudionike u prometu, sjesti za volan ako smo u alkoholiziranom stanju. Nakon predavanja imali smo priliku sjesti u simulator prevrtanja, tko je htio. Bilo je zanimljivo i sve što smo naučili možemo i trebamo primijeniti u svakodnevnom životu. Veselim se sljedećem predavanju.

Dora Frančišković

Članak pripremile Iana Mehmedović i Paola Sara Mateša, članice Medijske skupine Premeteus.