Tijekom prošle školske godine realizirali smo aktivnosti vezane uz Festival znanosti, no uobičajeno predstavljanje u Gradskoj vijećnici u travnju nije se održalo zbog svima znanih okolnosti uzrokovanih pojavom koronavirusa. Predstavili smo se virtualno, a kako su to učinile ostale škole možete pogledati na mrežnoj stranici Grada Rijeke:

https://festivalznanosti.uniri.hr/?p=138#more-138

Glogster – Znanost i kultura u fokusu

  U ovogodišnju temu Festivala znanosti uključili smo se školskim korelacijskim i međupredmetnim projektom „Znanost i kultura u fokusu“ kojim smo istraživali i otkrivali kako se znanost, kultura i promet isprepliću. U okviru terenske nastave iz općeobrazovnih predmeta: Matematike, Hrvatskog jezika, Njemačkog jezika i aktivnosti  Novinarske skupine „Prometeus“  zaputili smo se u Zotter i Graz te istražili mnoge zanimljivosti koje možete pronaći na digitalnom posteru  klikom na grafičke simbole ovim slijedom:  globus (putopis), ključ (Ključ za Austriju), kovčeg (povijesno-matematičko-strukovni aspekt putovanja od Rijeke do Graza).

Druga skupina učenika svoju je terensku nastavu provela u tvrtki Rimac Automobili, a rezultate njihova zapažanja možete vidjeti klikom na grafički simbol animiranog automobila budućnosti.  Na grafičkom simbolu starinskog automobila pronaći ćete prezentaciju o utjecaju prometa na razvoj kulture i turizma naše Opatije,  dok se  ispod kompasa krije prezentacija o  zanimljivostima vezanim uz navigaciju i komunikaciju. Na posljednjem je slajdu navedene prezentacije hiperveza uz riječ Opatija te možete doznati još brojne posebnosti iz povijesti  naše Abbazije.

Sudionici u projektu

  • Na terensku su nastavu u Zotter i Graz išli učenici smjera Tehničar cestovnog prometa i Tehničar za poštanske i financijske usluge koji uče Njemački jezik. Dio tih učenika čini Novinarsku skupinu „Prometeus“.
  • Tvrtku Rimac Automobili posjetili su učenici smjera Vozač motornog vozila.
  • Prezentaciju navigacija i komunikacija izradila je učenica završnog razrednog odjela smjera Tehničar za poštanske i financijske usluge.

Rad učenika mentorirali su sljedeći nastavnici:

  • Vesna Tijan (voditelj projekta i nastavnica Matematike)
  • Marijeta Mašić (nastavnica Njemačkog jezika)
  • Slađana Savić (nastavnica Fizike)
  • Gordana Senić Koprivnikar (Računalstvo)
  • Bojan Petran, Alen Panić i Franjo Rimpf (nastavnici strukovnih predmeta)
  • Madlen Zubović, Vesna Rubeša (voditeljice Novinarske skupine „Prometeus“ i mentorice učenicima u izradi digitalnog postera).

Rado bismo vas podsjetili i na digitalni uradak nastao u okviru Festivala znanosti pod nazivom Ledena priča koji nismo objavili na mrežnim stranicama Škole. Bliže nam se hladniji dani i adventsko vrijeme pa vjerujemo da je sadržaj prigodan. Te smo godine predstavili našu Ledenu priču uživo u Gradskoj vijećnici. Posebno smo ponosni na riječi koje nam je uputila voditeljica programa Škole za škole istaknuvši da Prometna škola na odličan način povezuje i korelira nastavne predmete i zadanu temu.

Glogster – Ledena priča

Voditeljice Novinarske skupine Prometeus: Vesna Rubeša i Madlen Zubović