Nacionalna razina natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ održana je u petak 10. svibnja u već uvriježeno vrijeme, točno u podne. U ovogodišnjem projektu sudjelovalo je petero učenika (Viktorija Filipović, Ivana Kovač, Valentina Halilović, Magdalena Tuvaljević i Andrej Valjan), a na državnu razinu plasiralo se troje učenika koji su na regionalnoj razini postigli izvrstan uspjeh riješivši više od 80% ispita. Čestitam na uspjehu i pohvaljujem izniman angažman i interes ovih učenika:

  • Magdalena Tuvaljević (1.TC)
  • Valentina Halilović (4.TC)
  • Andrej Valjan (3.TC)

Ovogodišnja tema projekta bila je Putopis i čitala su se tri prilično zanimljiva, ali i zahtjevna djela. Vrijedilo se potruditi jer smo, čitajući ih, proputovali mnogim zemljama i kontinentima, usput se dobro zabavljali, štošta doživjeli i obogatili mnogim spoznajama i znanjima.

Na leđima Kishonova “kita kojeg boli more“ otplovili smo do grčkog otoka Rhodosa i bezuspješno tražili Dolinu milijuna leptira. U Italiji smo vodili sveti rat protiv venecijanskih gondolijera, potom posjetili „zemlju bez buha“ i pokušali nadmudriti „garderobečanke“ u Austriji.

U Parizu smo gala večerali u restoranu na Champs-Elyséesu i uz račun dobili mali srčani udar. U Španjolskoj smo otkrili tko rida na koridi, a u Londonu svjedočili najdrskijoj pljački u engleskoj kinematografiji. Otisnuli smo se i s onu stranu „Velike bare“ i upoznali  pomalo bizarne američke običaje i navade.

Zajedno s novinarom Mirom Aščićem otišli smo u misiju na Crni kontinent i saznali o Africi mnoge šokantne činjenice, primjerice one iz priče djevojčice Ashe koja je zamalo tragično stradala u egzorcističkom obredu.

Na kraju smo se zaputili bez puno razmišljanja, uz zvuke Dylanove usne harmonike i pod motom „zadnja ti je minuta, čovječe“, zajedno s Fangiom i Charlijem, junacima Šalkovićeva „priručnika za turizam, lov u mutnom i traganje za snovima“, prema zapadu, obišavši Australiju, Europu i Ameriku.

Bilo je to nadasve uzbudljivo putovanje na kojem smo zamalo izgubili glave trčeći s bikovima ulicama Pamplone. I uistinu, ne trebate novac da biste se odlučili za jednu ovakvu književnu, ali jednako pustolovnu avanturu. Dovoljno je posuditi knjigu u knjižnici, razapeti jedro i, sa svakom novom pročitanom stranicom, otkrivati čudesne svjetove.

Uz čestitke i pozdrave svim mojim bivšim i budućim „zvjezdanim čitačima“ i željom da se čitanjem vinete do zvijezda, pozdravlja vas vaša knjižničarka!