Dana 17. studenoga 2023. svečano smo u holu naše škole obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Željeli smo pokazati da smo svjesni vrijednosti žrtve onih koji su se borili za slobodu naše domovine i izraziti svoju zahvalnost. Naše su pripremne aktivnosti za taj dan sadržavale izradu plakata u bojama zastave Republike Hrvatske. Plakat smo obogatili učeničkim sastavkom (Tomo Đurić) te učeničkim crtežima Vukovarskog vodotornja i Vučedolske golubice (Karlo Bajčić, Simona Vučetić i Lana Fafanđel).

Tijekom školskih smo odmora putem razglasa reproducirali glazbene brojeve koji su ujesen 1991. g. budile moral, zajedništvo i vjeru u pobjedu hrvatskoga puka. Odnosi se to na snimku Banijska ratna praskozorja Gordana Lederera s glazbenom podlogom antiratnepjesme skupine Dire Straits Brothers in Arms. Također, nismo mogli ne prizvati domoljubnu pjesmu Moja domovina Zrinka Tutića i Rajka Dujmića koju izvodi Hrvatski Band Aid sastavljen od mnoštva poznatih hrvatskih glazbenika.

Učenici Alisa Ćamili i Borna Potočnjak u svojim su nas obraćanjima upoznali s podatcima važnim za razumijevanje konteksta u kojem se tada nalazio svaki Vukovarac i Vukovarka. Naglasili su koliko je važna bila uloga radijskoga voditelja Siniše Glavaševića čije su dvije priče – Riječ prva i Priča o gradu pročitali učenici Ante Vukušić i Karlo Bajčić. Na molbu učenika naše škole pribjegli smo improvizaciji uvrstivši na licu mjesta u svoj program pjesmu izvođača Marka Petrovića Thompsona Lijepa li si koju je uz podršku publike otpjevao učenik Ante Vukušić. Razišli smo se kućama uz dobar osjećaj da smo svoje vrijeme i trud posvetili nečem vrijednom i važnom te da to valja ponoviti i dogodine.

P. S. Za tonskim su pultom bili učenici Severin Andrić i Dominik Dragaš.

U ime članova Dnevnog boravka, Linda Grubišić Belina