Nizom projektnih aktivnosti program Erasmus+ financijski podržava, educira, osnažuje i povezuje pojedince i organizacije kako bi ostvarili svoj puni potencijal u sustavu obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.  S ukupnim proračunom od 28,4 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. program Erasmus+ usmjeren je stvaranju jednakih mogućnosti za sve te održivi razvoj u skladu s očuvanjem okoliša i ukorak s digitalnim tehnologijama.

U našoj smo školi uspješno proveli tri Erasmus+ projekta koja smo predstavili na Erasmus Danu održanom 12. listopada. Posebni je naglasak ipak bio na posljednjem projektu „TransPortugal“ u sklopu kojega je osamnaestero naših učenika i troje nastavnika posjetilo ovu predivnu zemlju. Učenici su uspješno odradili stručnu praksu na stanicama za tehnički pregled vozila (tehničari cestovnog prometa), poslovima administracije (tehničari za poštanske i financijske usluge) i u javnom prijevozu putnika (vozači motornog vozila).

Osim uspješno obavljene stručne prakse, učenici su stekli nove profesionalne, jezične i međukulturne vještine, dobili uvid u tehnologiju rada u cestovnom  prometu te upoznali digitalne alate za povećanje učinkovitosti cestovnog prijevoza i odrade administrativnih obveza. Poseban je naglasak stavljen na održivi razvoj sektora prometa i logistike te ekološki utjecaj zanimanja za koja se učenici obrazuju.

Na Erasmus Danu sudionici mobilnosti sudjelovali su u okruglom stolu organiziranom za učenike svih razrednih odjela. Prenijeli su svoja iskustva u cjelokupnoj provedbi projekta koja je započela natječajem za sudjelovanjem, organizacijskim sastancima, pripremnim aktivnostima iz područja struke, engleskog jezika i upoznavanja portugalske kulture,  nastavila se putovanjem u Portugal i dvotjednom stručnom praksom te završava dijeljenjem iskustava, evaluacijom i implementacijom rezultata u daljnji rad naše škole.

Erasmus+ program pruža jedinstveno i nezaboravno iskustvo, kako za učenike, tako i za nastavnike, te se nadamo da će naša Škola i dalje biti njegovim ponosnim sudionikom.

U petak, 13. listopada 2023., EUROPE DIRECT Rijeka i Riječka razvojna agencija Porin organizirali su događanje pod nazivom “A danas na meniju: Erasmus +”.

Događanje na kojem su sudjelovali i naši učenici u pratnji knjižničarke održalo se u Proizvodnom parku Torpedo odnosno sjedištu Riječke razvojne agencije Porin.

Korisnici Erasmus+ programa u raznim područjima „u sljedovima“ su predstavili svoja iskustva, kako je sudjelovanje promijenilo ili unaprijedilo njihov rad te kako je na njih i druge oko njih utjecalo.

U panel raspravi sudjelovali su učenik Antonio Šimanić iz 4. TC razrednog odjela i knjižničarka Madlen Zubović koji su, zajedno s ostalim predstavnicama Erasmus+ projekata u visokom školstvu i obrazovanju odraslih, iznosili svoja iskustva i zapažanja vezana uz realizaciju mobilnosti.

Na događanju su predstavljeni Erasmus+ projekti Riječkog sportskog saveza, agencije  Porin i Ustanove za obrazovanje odraslih Dante.  Posebno su nas zainteresirali projekti  „Grad po mjeRI mladih“ koji zajednički realiziraju Grad Rijeka, CTK i Udruga Delta te onaj riječkog  Centra tehničke kulture „Mind over matter“ vezan uz primjenu i popularizaciju STE(A)M područja. Naši su učenici sudjelovali i u radionici na kojoj smo zaigrali neobične „mindovermatter“ karte  i aktivno promišljali o rješavanju različitih, aktualnih i prilično složenih problema. U slučaju da vas zanima kako promišljati i donositi rješenja vezana uz razvoj STE(A)M područja (eng. Science, Technology, Engineering,(Art), Mathematics) pozivam vas da ove zanimljive i edukativne karte zaigrate u knjižnici.

Gordana Senić Koprivnikar i Madlen Zubović