Torpedo days događanje je koje već petu godinu zaredom organizira Riječka razvojna agencija Porin kako bi zainteresiranoj javnosti predstavila svoje projekte i aktivnosti.

Događanje je organizirano u suradnji s Gradom Rijekom – Upravnim odjelom za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte te informacijskim centrom Europe Direct Rijeka. Među sudionicima događanja našlo se i troje učenika Prometne škole, inače članova 3D LAB radionice koji su zajedno s voditeljicom radionice došli razgledati Porinove proizvodne hale u kojima su smješteni najsuvremeniji strojevi za 3D ispis.

Proizvodni park Torpedo potiče razvoj i primjenu aditivnih tehnologija, stoga je na događanju predstavljana jedinstvena platforma 3D printing hub Hrvatska gdje po prvi put, u ovoj industriji, snage udružuju tri razvojna centra iz Rijeke, Osijeka i Čakovca odnosno Proizvodni park Torpedo, BIOS i Metalska jezgra. Riječka razvojna agencija Porin partner je i u projektu „Optimisation of Production by 3D printing“ – 3DOP vrijednom 14 milijuna eura te financiranim iz novog Interregional Innovation Investments odnosno I3 instrumenta Europske komisije. U projektu će s još 33 partnera iz Belgije, Nizozemske, Danske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Poljske i Španjolske razvijati rješenja za optimizaciju proizvodnje kroz aditivnu proizvodnju i povećanje produktivnosti. Zanimljivo nam je bilo slušati i panel raspravu na kojoj je sudjelovalo troje mladih start-up poduzetnika koji su nas upoznali sa svojim inovacijama, primjerice pametnim prometnim znakom za punjenje električnih automobila ili robotom za održavanje plovila u suhim marinama koji su razvili u riječkoj razvojnoj tvrtki Hartera Robotics.

Slika 1 Direktor Riječke razvojne agencije Dario Zorić predstavlja projekt 3DOP

Na događanju smo saznali kako se 3D pisači danas koriste u mnogim segmentima proizvodnje i usluga kao što su automobilska ili pak vrlo precizna stomatološka industrija. Najzanimljivije nam je ipak bilo vidjeti strojeve za 3D ispis i saznati kako mogu ispisati eksponate u metalu ili, još fascinantnije, pijesku.

Slika 2 Primjerci 3D ispisa u metalu
Slika 3 Flexi Dino

U okviru izvanučioničke nastave odnosno stručnih posjeta i ostali će učenici moći uz stručno vodstvo razgledati Proizvodni park Torpedo, dok za članove radionice 3D LAB u školskoj knjižnici planiramo  s Riječkom razvojnom agencijom ostvariti suradnju i na području edukacije za 3D modeliranje.

Veselimo se budućim susretima i druženjima.

Slika 4 Luca, Alisa, Dora i voditeljica 3D LAB-a, Madlen Zubović