Ekskurzija 4. TC razrednog odjela odvijala se u našoj prelijepoj Dalmaciji. Krenuli smo iz Rijeke u četvrtak,  21. 4., u 8 sati puni energije. Prvi dan obišli smo sve najvažnije znamenitosti Zadra i Šibenika. U Zadru smo vidjeli crkvu sv. Donata, katedralu sv. Stošije, Forum, Kalelargu, Narodni trg, Kopnena vrata ili Arsenal, Morske orgulje, Pozdrav Suncu, a u Šibeniku katedralu Sv. Jakova (jednu od najznačajnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj koja je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine), 4 bunara, Gradsku vijećnicu na središnjem gradskom Trgu Republike Hrvatske, Tvrđavu ili Kaštel Svetog Mihovila.

U Split smo stigli u predvečer te se smjestili u hostel „101 dalmatinac“. Drugi dan imali smo zajednički ručak, a ostatak je dana bio slobodan za razgledavanje Splita – Dioklecijanove palače, Prokurativa, splitske rive.

Sljedeći dan posjetili smo NP „Krka“, drugi naš najposjećeniji nacionalni park koji je bio odmor za dušu i tijelo. Nacionalni park obuhvaća sedam sedrenih slapova, u njemu obitava nekoliko endemskih vrsta, a poseban je i po potopljenom riječnom ušću – estuariju koji je dug čak 23,5 kilometra te bogat školjkama, slatkovodnim i morskim ribama. Zanimljivo je da morska voda iz estuarija dopire sve do Skradinskog buka, najpoznatijeg slapa Parka. Tu se nalazi HE Jaruga, druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Europi.  Puštena je u promet dva dana nakon što je prema patentima Nikole Tesle puštena prva svjetska hidroelektrana na slapovima Niagare. S 22,5 metara visine na Visovačko jezero obrušava se Roški slap, jedan od najživljih dijelova Parka. Ovdje se nalazi kompleks mlinica, etnografska baština dragocjena cijeloj Hrvatskoj. Zatim smo se navečer umorni, ali sretni i zadovoljni vratili u našu Rijeku.

Slađana Savić