Ovogodišnji Festival znanosti održao se 6. svibnja 2022. u Gradskoj vijećnici nakon pune dvije godine ponovno uživo predstavljanjem školskih projekata u programu Škole za škole. Našu su školu predstavljali učenici: Iva Ivkić i Antonia Kalac (1. PF), Adriano Lade i Dominik Jurković (1. TC), Ante Vukušić (1. V1), Kenan Emšo i Eva Kolarić (4. PF). Iznenadilo nas je što su se ove godine osim nas prijavile samo tri srednje škole: Pomorska škola Bakar, Hotelijersko-turistička škola Opatija i Gimnazija Andrije Mohorovičića. Program koji smo pogledali bio nam je zabavan , a vjerujemo i da smo mi ostavili vrlo dobar dojam. Ponosni smo na naše učenike jer su bili uvjerljivi i odlično pripremljeni.

U okviru školskog korelacijskog i međupredmetnog projekta Život i promet povezali smo prometnu struku i predmete: Etiku, Politiku i gospodarstvo Matematiku, Računalstvo i Hrvatski jezik te aktivnosti radionice 3D LAB.

Cilj našega školskog projekta jest ukazati na povezanost prometa sa životnom svakodnevnicom. Tako smo se u okviru strukovnih predmeta vezanih uz cestovni promet bavili defenzivnom vožnjom kao jedinim prihvatljivim i sigurnim načinom vožnje. Proučavali smo nove tehnologije za sigurniju vožnju, sigurnosnu opremu te njezin razvoj kroz povijest. Zanimalo nas je utječu li ispušni plinovi na živi svijet i okoliš te kako različite vrste prometa uvjetuju i unaprjeđuju život. Postavili smo pitanje zašto mladi vole brzinu te kako dopamin utječe na naš mozak i odluke koje donosimo. U kontekstu tvrdnje da je život etos ukazali smo na nužnost etičkog ponašanja u prometu. Vježbali smo naše matematičko „oko sokolovo“ i uočavali te fotografirali matematiku u svakodnevnom životu. Na primjeru poštanskih online usluga analizirali smo vezu između računalstva, poštanskog prometa i aktualnih životnih trendova. Naposljetku, na radionici 3D LAB modelirali smo i printali prigodne materijale na temu Život i promet kojima promoviramo ovaj projekt i Prometnu školu.

Mentori u realizaciji projekta bili su: Vesna Tijan (Matematika u svakodnevnom životu), Marina Miter (Utjecaj ispušnih plinova na biocenozu), Gordana Senić Koprivnikar (Život i poštanski promet, Fotkajmo matematiku), Đurđica Jelušić (Fotkajmo matematiku), Maja Hrkalović (Defenzivna vožnja), Bojan Petran (Nove tehnologije za sigurnu vožnju), Vesna Rubeša (javni govor na temu: Sigurnosna oprema u automobilu), Linda Grubišić Belina (javni govor na temu: Mladi i brzina), Madlen Zubović (3D LAB – modeliranje i printanje), Mira Žepina (Gdje nema prometa, nema ni života) i Željka Travaš (Život i etos).

Digitalni plakat: