U utorak, 3. svibnja 2022. godine, u dvorištu Škole postavljen je simulator prevrtanja. Prije no što su ga oni najhrabriji isprobali, učenici 2. V1, 2. V2 i 3. TC razrednog odjela u pratnji nastavnika Lare Šare, Bojana Petrana, Željka Čakarića i Maje Hrkalović poslušali su predavanje o sigurnosnu pojasu koje su održali predstavnici HAK-a i njihovi suradnici iz Autokluba Rijeka. Simulator možda djeluje kao najobičniji auto, međutim nije se svatko usudio ući u nj i iskusiti osjećaj prevrtanja u prometnoj nesreći.

Iako u našoj školi stalno naglašavamo važnost sigurnosne opreme, simulator prevrtanja dodatno će osvijestiti nužnost opreza u prometu. Evo što su komentirali i oni koji nikada nisu i oni koji, nažalost, jesu doživjeli pravu prometnu nesreću…

Simulator prevrtanja dobar je za one koji nisu sudjelovali u prometnoj nesreći, kako bi se više pridržavali prometnih propisa. Doživio sam prometnu nesreću i nije isti osjećaj u simulatoru i u stvarnosti. U simulatoru sve to puno duže traje, dok se u stvarnosti radi o sekundama i to nije baš lijep osjećaj. Imao sam dvije prometne nesreće, prvi sam put automobilom pao u provaliju, a drugi me put udario automobil dok sam vozio motor. Osjećaj nije ugodan.

Elvir Dizdarević

Simulator nije najvjerodostojniji prikaz prometne nesreće jer se ne okreće brzo, ali možemo vidjeti koliko je bitno vezati se. Da se nismo vezali, letjeli bismo po automobilu. Bio sam u težoj prometnoj nesreći i nije bilo ni približno kao u simulatoru prevrtanja. U simulatoru smo svjesni svega, a tijekom nesreće nismo jer se sve brzo odvija.

Tin Čondrić

Simulator je bio zanimljiv. Malo sam se pribojavao ući u automobil, ali kad sam ušao, nisam se pokajao. Sad znam koliko je nezgodno u situaciji nesreće i stvarno nikome ne bih poželio da se nađe u takvoj situaciji. Pojas me pritiskao, pomalo mi se vrtjelo u glavi, jedva sam se držao u automobilu, ali kada je simulator završio, odmah mi je bilo bolje. Uglavnom, bilo je to interesantno iskustvo i nije mi žao što sam sudjelovao.

Patrik Sušanj

Simulator prevrtanja je jako dobra stvar. Smatram da ga trebaju svi vozači isprobati kako bi ih se potaknulo da ne izvode gluposti na cesti i poštuju ograničenja.

Medin Sinanović

Cjelokupna prezentacija mi se dopala, ne samo simulator. Mislim da je poučno i korisno, pogotovo za mlade vozače. Kada se simulator  okrene, nije nam svejedno jer  nas drži samo pojas, a da ga nema, zadobili bismo teške tjelesne ozlijede ili bismo poginuli. Osvijestila sam važnost pojasa. Bilo mi je zanimljivo i drago mi je što sam sudjelovala u simulaciji.

Anamaria Paškvalić

Simulator prevrtanja nam pokazuje koliko je pojas važan. Zbog pojasa smo u simulatoru bili sigurni. Ja sam automobilom sletio s ceste i prevrnuo se na bok. U stvarnosti je sve to puno brže. Da nisam bio vezan, tko zna kako bi sve to završilo. Ta je nezgoda pozitivno utjecala na mene te se sada, kada sjedam u automobil, odmah vežem sigurnosnim pojasom.

Petar Anić

U cilju povećanja sigurnosti u prometu i podizanja svijesti o važnosti vezanja sigurnosnim pojasom, isprobali smo simulator prevrtanja. Isprva se stječe dojam da simulator radi prilično sporo, okreće se malom brzinom uz povremene trzaje, međutim sjedanjem u simulator i okretanjem dobiva se sasvim novi dojam. Tijelo se bez mogućnosti kontrole odiže od sjedala, krv se slijeva u glavu, a trzaji sve čine puno strašnijim iako znate da ste u kontroliranim uvjetima. Jedino što vas drži je sigurnosni pojas. Mislim da je ovo odlična aktivnost za poticanje vezanja u vožnji. Meni je ovo bilo super iskustvo, uopće nisam očekivala da ću osjetiti ikakav strah, ali kad si naopačke, sve je drugačije 😊.

Maja Hrkalović, prof.

Učenici su iskazali pozitivno mišljenje o predavanju i simulaciji prometne nesreće, zaključili da je istovremeno zabavno, zanimljivo, nekima pomalo strašno, a ponajviše korisno sudjelovati te bi voljeli da se ponovi i dogodine. Izvrsno je što su i oni koji su doživjeli pravu prometnu nesreću razgovarali o svojem iskustvu i usporedili ga s ovim u simulatoru. Komentirali su da se u stvarnosti sve brže odvija i kako u trenutku nakon prometne nesreće nisu znali što učiniti jer su bili prestrašeni i dezorijentirani.   Svi su sudionici osvijestili važnost sigurnosne opreme i pridržavanja prometnih pravila.  Vjerujemo da će prof. Petran, koji je u suradnji s HAK-om i Autoklubom Rijeka organizirao ovaj susret, dogodine ponoviti isti na zadovoljstvo svih nas jer edukacije o oprezu u vožnji nikad dosta.

Medijska skupina Prometeus