Projekt „DC403 kroz prizmu tehnike i kulture“

Veliko gradilište u blizini naše škole inspiriralo nas je za odabir teme projekta za ovogodišnji Festival znanosti, a ta je izgradnja DC403, najskupljeg cestovnog projekta u Hrvatskoj. Zbog ceste je uklonjeno oko 70 stambenih objekata, sagrađen je niz novih prometnih objekata: podvožnjak, nadvožnjak, tunel, dva kružna raskrižja, dva vijadukta. Cjelokupna izgradnja utječe na promjenu vizure grada Rijeke koja je ujedno predmet našeg istraživanja.

Povezanost naše škole i planirane izgradnje DC403 započela je još 2016. godine kada su naši učenici anketirali vozače u svrhu ispitivanja isplativosti njezine izgradnje.

Pored svih novoizgrađenih objekata koje smo prikazali na interaktivnoj slici, istražili smo i ostatke kulturne i industrijske baštine duž ulica u blizini škole. Analizirali smo negativni utjecaj izgradnje DC403 na okoliš, varijantu ne činiti ništa, odnosno ne graditi cestu. Saznali smo koji je ispravni naziv pisanja državne ceste. Naposljetku, snimili smo videouradak koji svjedoči o dosadašnjoj fazi izgradnje.

Već uvriježeno, u okviru programa Škole za škole i ovogodišnje teme Festivala „Priroda i društvo“, prezentirali smo naš projekt 28. travnja u Gradskoj vijećnici. Pored naše škole zanimljive projekte demonstrirali su učenici iz još sedam srednjih škola. Dragocjeno iskustvo bilo je pratiti njihove prezentacije, a najviše nas je dojmio projekt o pčelama Srednje škole Ambroza Haračića, Područnog odjela iz Cresa te onaj rapske škole Markantuna de Dominisa o ljudskim otiscima.

Ipak, bez lažne skromnosti, možemo potvrditi kako je nastup naših učenika bio uvjerljivo najbolji i zato u ime svih mentora čestitamo učenicima na predanom angažmanu i vrlo uspješnoj prezentaciji.

Pozivamo vas da detaljno pogledate i više saznate o našem projektu na poveznici https://sites.google.com/view/psrfestivalznanosti2023

Ukoliko vas zanimaju projekti ostalih škola možete ih pogledati na poveznici https://festivalznanosti.uniri.hr/2023/skole-za-skole/