Kratki vodič kroz povijest Portugala

Želite naučiti više o povijesti Portugala? Voljeli biste bolje razumjeti sadašnjost Portugala? Pogledajte kratki film koji će vas provesti kroz iznimno zanimljivu povijest Portugala. Film je dostupan na: https://www.youtube.com/watch?v=mQoAE1emWDE

Jeste li znali? 

Portugal ima 10.662 milijuna stanovnika, a tri najmnogoljudnija grada su:

  • Lisabon – 550.000 stanovnika (sa širim područjem izvan grada i oko 2 mlijuna)
  • Porto – 240.000 (preko 1,5 milijun sa širim područjem izvan grada)
  • Braga – 171.000.

Zastava Portugala, podijeljena je okomito na zeleni i crveni dio s jednostavnom inačicom nacionalnog grba. Omjer visine i širine je 2:3. Službeno je prihvaćena 30. lipnja 1911., zamjenjujući zastavu monarhije. Zelena boja predstavlja nadu, a crvena krv Portugalaca, koji su umrli braneći domovinu.  Grb Portugala usvojen je kada i zastava.

Zanimljivosti o Portugalu

1. Portugalski jezik jedan je od najraširenijih na svijetu i govori ga više od 230 milijuna ljudi! Službeni je jezik u devet zemalja (uključujući i Portugal), a najviše je govornika u Brazilu!

2. Najveći svjetski izvoznik pluta upravo je Portugal, koji proizvodi 70 posto svjetskog pluta!

3. Najduži europski most nalazi se u Lisabonu. Riječ je o mostuVasco da Gama dugačkom fascinantnih 17 kilometara.

4. Fado, vrsta glazbe iz Portugala, nalazi se na popisu Nematerijalne kulturne baštine koju sastavlja UNESCO.

5. U velikom potresu koji je 1755. pogodio Lisabon poginula je gotovo četvrtina tadašnje gradske populacije, a uništeno je čak i 85 posto zgrada.

6. Zemlja je kroz svoju povijest bila moćna kolonijalna sila. Ovdje treba istaknuti kako su bili prva kolonijalna sila, koja je još davne 1761. (mnogo prije ostalih) ukinula ropstvo.

7. Obala Portugala ukupno se proteže na 800 kilometara, tako da na njoj tijekom cijele godine uživa mnogo surfera.

8. Portugal je najstarija europska država. Kraljevinom je proglašena 1139., a nakon 1297. i potpisivanja mira sa Španjolskom, granice države gotovo da se i nisu mijenjale.

9. Gotovo pola 20. stoljeća u zemlji je vladala diktatura. Najdugovječniji diktator bio je Salazar, a diktatura je okončana Revolucijom karanfila.

10. Ako ste nježnijeg spola vrijeme je da preselite u Portugal. Ovdje žene žive šest godina duže od muškaraca!

11. Najslavnije vino u zemlji svakako je Porto. Poprilično je jako, te obično ima oko dvadeset posto alkohola u sebi.

12. U zemlji se nalazi i najzapadnija točka Europe, Cabo da Roca.

13. Portugalci i Englezi saveznici su gotovo oduvijek. Još 1373. obvezali su se međusobno braniti jedne druge u slučaju rata, a taj savez je još uvijek na snazi.

14. U sastav zemlje ulaze i dva arhipelaga u Atlantskom oceanu – Azori i Madeira. Upravo je trenutačno najpoznatiji Portugalac na svijetu, Cristiano Ronaldo, rođen na Madeiri.

15. U Portugalu je prije četiri godine napravljen i najveći omlet na svijetu koji je svoje mjesto zaslužio u Guinnessovoj knjizi rekorda. Njega je šest sati radilo 55 ljudi, a ukupno je na kraju težio 6466 kilograma. Kako bi ga napravili, bilo je potrebno iskoristiti ni manje ni više nego 145 tisuća jaja!

16. 23. lipnja svake godine u Portu se obilježava Dan svetog Ivana Krstitelja tijekom čega mladići gađaju djevojke cvjetovima češnjaka.

17. Popularni pikantni umak, odnosno marinada, piri piri, porijelom je iz Portugala. Ime piri piri dolazi iz svaihilija, a znači – papar.

18. U Lisabonu se nalazi i najstarija knjižara na svijetu.

19. Lisabon je bio domaćin Svjetske izložbe 1998. godine na temu „Oceani – naslijeđe za budućnost“. Tada je izgrađen futuristički dio grada koji se danas zove Parque das Nações (Park nacija), i u čijem sklopu možete posjetiti Oceanário de Lisboa (Lisabonski oceanarij). Središnji akvarij ispunjen s 5 milijuna litara slane vode napravljen je na način da vizualno četiri oceana povezuje u jedan, što je i osnovna poruka Oceanarija – jedan planet, jedan ocean.

20. Inês de Castro bila je proglašena kraljicom Portugala 1357. godine. ne bi to bilo ništa čudno da Ines nije umrla dvije godine prije toga.

Najljepša mjesta u Portugalu

Pogledajte video o najljepšim mjestima u Portugalu koja će vas ostaviti bez daha. Video je dostupan na: https://www.youtube.com/watch?v=Z8XP7UjzvnU&t

 

Izvori:

1) https://net.hr/magazin/putovanja/zemlja-na-kraju-europe-9-zanimljivih-stvari-koje-niste-znali-o-portugalu/

2) https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/portugal-kroz-zanimljive-cinjenicezemlja-fada-dobrih-nogometasa-i-najveceg-omleta-na-svijetu—441311.html

3) https://travelmatters.hr/hr/biljeske-o-portugalu/

4) https://www.youtube.com/watch?v=Z8XP7UjzvnU&t