Koliko poznajete Sloveniju? Možete li navesti neke njene osobitosti ili prirodne znamenitosti? Saznajte više o našim susjedima i njihovoj deželi (domovini). Pogledajte video o ljepotama i znamenitostima Slovenije:

Zabavite se uz video koji donosi duhovite činjenice i specifičnosti Slovenije.

Ljubljana (njemački: Laibach, talijanski: Lubiana) je glavni i najveći grad Slovenije. Središte gradske općine Ljubljana jedne od 11 gradskih općina u zemlji.

Grad leži na rijeci Ljubljanici, približno 10 km od utoka u Savu. Povjesničari se ne slažu o izvoru imena Ljubljana. Po mišljenju nekih izvor treba tražiti u riječi ljubljena, drugi smatraju da je u pitanju staro božanstvo Laburus, treći tvrde da je riječ došla iz latinskog izraza za rijeku koja poplavljuje, aluviana. Neki pak misle da potječe od njemačkog Laubach – mlačni potok. (preuzeto s https://hr.wikipedia.org/wiki/Ljubljana)

U Ljubljani se nalazi približno 30 hektara parkova. Najveći dio te površine zauzima park Tivoli s površinom od 17,5 ha, ostalu površinu dijeli 28 manjih parkova.

Ljubljana ima i botanički vrt, osnovan 1810. godine, koji je najstarija slovenska institucija s neprekinutim djelovanjem.

Godine 2016. Ljubljana je proglašena Zelenom prijestolnicom Europe. Barokne građevine, Ljubljanica koja teče kroz samo središte grada, Tromostovje, Otvorena kuhinja petkom – tržnica hrane iz cijele Slovenije i svijeta, Ljubljanski dvorac do kojeg vozi uspinjača, samo su dio atraktivnosti koje pruža ovaj prelijepi grad.

Slovenski jezik

Za lakše sporazumijevanje potrudite se naučiti poneku slovensku riječ ili frazu.

Zabavite se i učite uz članak o 10 najsmješnijih riječi iz slovenskog jezika: https://www.intellecta.hr/jezicne-zanimljivosti/10-najsmjesnijih-rijeci-slovenskog-jezika/

Ostali linkovi o ljepotama i znamenitostima Slovenije: