U ovogodišnjem kvizu znanja i kreativnosti sudjelovale su članice Čitateljskoga kluba Dora Frančišković, Alisa Ćamili iz 3. TC, Simona Vučković iz 2. V2 i Nikolina Karleuša iz 1. PF razrednog odjela. Na nacionalnu razinu natjecanja plasirale su se Alisa i Simona postigavši i više nego solidan rezultat. U ukupnom poretku od 294 sudionika zauzele su 14. i 15. mjesto. S obzirom na to da su ovogodišnja djela bila itekako zahtjevna za čitanje i razumijevanje, obje zaslužuju pohvale i čestitke.

U mreži odrastanja zajednička je tema ili književno žanrovski kredo kojom su obuhvaćena tri zanimljiva djela: Hotel Wartburg, riječkog autora Zorana Žmirića, kojeg smo već nekoliko puta ugostili u našoj knjižnici, potom grafički roman Perzepolis, autorice Marjane Satrapi te potresno svjedočanstvo Christiane F. iznijeto u romanu Mi djeca s kolodvora ZOO. Sva su tri djela autobiografske priče o djetinjstvu i odrastanju svojih protagonista. U Hotelu Wartburg pratimo doživljaje bezimena dječaka unutar, samo naizgled, sasvim obične obitelji. Poglavlja u romanu funkcioniraju kao kratke priče kroz koje se provlači lajtmotiv automobila marke Wartburg, a ispričane su autentično Žmirićevski: životno, jezgrovito, duhovito i emotivno. Perzepolis je priča o djevojčici Marji koja odrasta u velikoj i sretnoj obitelji u Teheranu u doba Islamske revolucije. Njeno je odrastanje svojevrsna kronika mladog života opterećenog složenim političkim zbivanjima, ekstremizmom, ratom i režimom uslijed kojih se autorica, naposljetku, odlučuje za život u progonstvu iz voljene domovine. Roman Mi djeca s kolodvora ZOO napisali su dvojica novinara na osnovi magnetofonskih zapisa u kojima heroinska ovisnica Christiane F. iznosi svoje bolno svjedočanstvo o ovisničkom paklu u koji ulazi s nepunih 13 godina. Već 40-ak godina ovaj roman šokira generacije tinejdžera ukazujući im na strahote kroz koje narkomani prolaze te ih opominje na to kako je važno drogu nikada ne probati.

U završnici provedbe ovogodišnje Mreže čitanja, udruga Hrvatska mreža školskih knjižničara koja organizira i provodi ovaj projekt, omogućila je svim sudionicima sudjelovanje na virtualnom druženju s književnikom Zoranom Žmirićem. Članice Čitateljskog kluba složile su se kako im je, u ovom ciklusu, upravo Žmirić omiljeni autor i kako ih se njegov roman Hotel Wartburg najviše dojmio pa ga zdušno preporučuju i drugima za čitanje.

Rado bih se pridružila njihovoj preporuci s još jednom istoga autora. Naime, na susretu je Žmirić upitan koji mu je vlastiti roman nekako najdraži pa se odlučio za Putovanje desnom hemisferom.

Stoga, ako ste voljni otisnuti se na pustolovno putovanje i pri tom otkrivati, pored čudesnih svjetova, i onaj vlastiti unutarnji, svakako posudite ovu začudnu knjigu u našoj knjižnici. I uhvatite se i vi u „mrežu čitanja“ …

Pozdravlja vas vaša knjižničarka, Madlen Zubović