U petak 11. ožujka, u već uvriježeno vrijeme – točno u 12 sati – započelo je natjecanje na regionalnoj razini projekta „Mreža čitanja“.  U kvizu znanja natjecalo se troje učenika iz 1. TC razrednog odjela:  Alisa Ćamili, Petra Kasunić i Luca Galešić. Kviz se sastojao od 60 pitanja vezanih uz romane Putar i parizer Jerka Mihaljevića i Susjed Marine Vujčić.  Pored onih vezanih uz sadržaj i fabulu romana, pitanja su se odnosila i na biografije navedenih autora te ona opća književnoteorijska, vezana uz primjerice žanr i stil. Za prolaz na treću, državnu razinu trebalo je ispravno riješiti 75% pitanja što je i uspjelo Alisi (52/60) i Petri (48/60). Nažalost, Luca nije prošao, što je donekle i razumljivo s obzirom na to da se naknadno uključio u natjecanje i da je trebao pročitati dva romana u kraćem vremenu pa mu se sve malo „pomiješalo“.

Likovi Mihaljevićeva romana Putar i parizer četvorica su prijatelja Tomi, Domba, Crni i Ronko iz jednog novozagrebačkog kvarta. Kao škvadra odlaze na već uobičajeno dvotjedno putovanje na more. No ovo će se putovanje pokazati bitno drugačijim od onih prijašnjih pa umjesto partijanja i  pretjeranog hedonizma momke otrijezni činjenica da im je mladost dobrano iskliznula iz prstiju.  Psihološko mapiranje dominantni  je postupak kojim se autor koristi pri kreiranju svojih likova pa tako u svakom poglavlju donosi segmente priče iz prošlosti, karaktera i postupaka jednog od njih stvarajući naposljetku precizno ocrtane i intrigantne karaktere.  Kao pripovjedač  Mihaljević donosi priču izrazito uvjerljivo, kao da prisluškuje što ljudi govore i kao da im čita misli pa će za svoj debitantski roman mladi autor reći „kao da je ovaj tekst pametniji od mene samog“.

Jednako zanimljiv i preporučljiv za čitanje roman je konspirativna naslova „Susjed“  višestruko nagrađivane autorice Marine Vujčić. Donosi nam priču o Katarini Bauković, prosječnoj ženi srednjih godina koja se zaljubljuje u susjeda kojega svakoga jutra sreće na stubištu. Kako kroz čitav roman oni međusobno ne progovore ništa osim formalnog „dobro jutro“,  priča bi mogla biti pomalo obična i dosadnjikava, no, upravo suprotno, riječ je o napetom štivu s elementima horora. Najzanimljivije je pratiti svojevrsnu metamorfozu glavne protagonistice koja se iz pristojne i fine ženice preobrazi u „opaku zlicu“ koja posljedično zbog vlastitih deluzija smišlja najgore psine svojem susjedu.

Uhvatite se i vi u „mrežu čitanja“ i svakako pročitajte ova dva kratka, ali sadržajna i zanimljiva romana. Alisi i Petri čestitamo na postignutu rezultatu uz želju da i na državnoj razini budu jednako uspješne.

Madlen Zubović, mentorica učenicima u pripremi natjecanja „Mreža čitanja“