U petak 5. ožujka održana je regionalna razina kviza znanja Projekta za poticanje čitanja i kreativnosti Mreža čitanja na kojem su se natjecale naše učenice Lorena Matanović i Ivona Filipić, članice Čitateljskoga kluba 051. Natjecanju je pristupilo 324 učenika srednjih škola, a na sljedeću razinu plasirali su se oni koji su riješili 70% testa, ukupno je to 174 učenika.

Ponosni smo i sretni što su među njima Lorena i Ivona jer su postigle upravo taj prolazni rezultat ostvarivši 43 i 42 boda od ukupnih 60. Pitanja u kvizu znanja, pored onih vezanih uz žanr, biografije autorica i roman kao književnu vrstu, pretežito su se odnosila na dva zanimljiva romana Mala pariška knjižara i Kako pronaći ljubav u knjižari. Iz samih naslova razvidno je da je ovogodišnja tema „Mreže čitanja“ inspirirana čitanjem, knjigom i svime onime što je u nekoj međusobnoj svezi s navedenim pojmovima. Ta je veza u romanu Mala pariška knjižara uistinu neobična, preciznije rečeno ona je „ljekovita“. Glavni lik, knjižar Jean vjeruje u moć čitanja i točno zna koja knjiga liječi koju bolest duše pa ih u svojoj plovećoj knjižari Pharmacie littéraire prodaje kao lijek. Odgovor na pitanje postavljeno u naslovu ovoga drugoga romana saznat ćete ako upoznate Emiliju i njene prijatelje iz knjižare Nightingale. Za sudjelovanje na nacionalnoj razini predstoji nam čitanje trećega naslova Nebo puno knjiga.

Iako je projekt ove godine promijenio naziv iz dosadašnjega „Čitanjem do zvijezda“ u novi „Mreža čitanja“, i dalje rado, uspješne sudionike natjecanja, nazivam „zvjezdanim čitačima“  jer je uistinu potrebno podosta čitalačke volje i truda da bi se iz šture prizemnosti vinuli putem zvijezda. Čestitam Loreni i Ivoni na lijepom uspjehu, drago mi je da su se unatoč mnogim otporima uspjele uhvatiti u „mrežu“ koja posve sigurno nije klopka već prigoda za osobni rast.

Svima ostalima upućujem poziv i poruku: potražite u knjižnici ove dragocjene romane i čitajte da ne ostanete bez riječi.

Pozdravlja vas vaša knjižničarka Madlen Zubović