Nacionalna razina natjecanja u okviru projekta Mreža čitanja održana je 13. svibnja u već uvriježeno vrijeme, točno u podne. U rješavanju kviza znanja sastavljenom od 75 pitanja, vezanih uz tri romana domaćih autora kriminalističkog žanra, sudjelovale su učenice 1. TC razrednog odjela Alisa Ćamili i Petra Kasunić. Alisa se u ukupnom poretku od 249 natjecatelja uspjela plasirati na 7. mjesto ostvarivši 68 bodova, dok je Petra, riješivši 56 točnih odgovora, zauzela mjesto pri „zlatnoj sredini“. Članice Povjerenstva u provedbi natjecanja Đurđica Jelušić, Gordana Senić Koprivnikar i Anita Pešut te mentorica učenicima, njihova knjižničarka, iskreno čestitaju Alisi i Petri na njihovu uspjehu sa željom da dogodine budu još uspješnije.

Pored romana Putar i parizer Jerka Mihaljevića i Susjed Marine Vujičić za nacionalnu razinu natjecanja čitao se i nagrađivani roman Jurice Pavičića Crvena voda u kojem pratimo zagonetnu i mučnu obiteljsku dramu. Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u Mistu, malom mjestu na dalmatinskoj obali, netragom nestane sedamnaestogodišnja djevojka Silva Vela. Silvin nestanak stubokom će promijeniti živote članova njezine obitelji, ali i brojnih drugih stanovnika sredine u kojoj je živjela. U napetoj trilerskoj priči kroz očišta glavnih aktera: Silvina oca Jakova i majke Vesne, brata blizanca Mata, inspektora Gorki Šaina i drugih pratimo bezuspješnu potragu i prijelomne društvene događaje kroz gotovo tridesetogodišnje razdoblje. Prikaz je to životnih putanja velikog broja likova kojima je upravo taj inicijalni tragični događaj (pre)usmjerio sudbinu. Roman obiluje mnogim paradoksima iz suvremene hrvatske zbilje pa tako pratimo lik dilera koji postaje ugledni građanin, štoviše, župan, besmisleno poginulog branitelja, propale industrije i tranzicijske pljačke i bešćutne kapitaliste koji trže tuđu nesreću. Unatoč burnim događajima Silvin nestanak niti jednom ne pada u drugi plan sve do konačna i neočekivana razrješenja njezine tragične sudbine koje u svome temelju ima naglasak upravo na arhetipskoj paradigmi malomišćanske odnosno dalmatinske sredine.

Prigodom objave rezultata natjecanja u završnici projekta Mreža čitanja Hrvatska mreža školskih knjižničara, udruga koja je inicijator i provoditelj projekta, omogućila nam je druženje s autorom Crvene vode Juricom Pavičićem koji je za ovaj roman 2021. g. u Francuskoj dobio prestižnu nagradu za najbolji europski krimić godine. Na virtualnom smo druženju od autora saznali, pored zanimljivosti vezanih uz sam stvaralački proces nastanka romana, i njegove favorite u odnosu na domaći, hrvatski film i knjigu. Tako su Pavičiću najbolji film kultne “Lisice“ Krste Papića, a omiljene su mu knjige „Mirisi, zlato i tamjan“ Slobodana Novaka i „Živit u strpjenstvu ili Momo zašto se kriviš“ Splićanina Momčila Popadića – Mome. Široj je javnosti ovaj potonji autor poznat po uglazbljenim stihovima popularnih pjesama i hitova izvedenih na Splitskom festivalu kao što su Oprosti mi, pape, Ča je život vengo fantažija, Što učinila si ti, Zbogom ostaj ljubavi, Skitnica, te onih legendarne grupe „Novi fosili“: Ključ ispod otirača, Košulja plava, Tonka  i mnogih drugih.

Naposljetku, Pavičić je mladoj čitalačkoj publici preporučio za čitanje i knjigu Stephena Kinga Stand by me koja žanrovski odudara od Kingovih uobičajenih horor priča, te poručio: „Čitajte što više i čitajte domaće pisce koji pišu danas i ovdje!“.

Madlen Zubović, mentorica učenicima u pripremi natjecanja