U petak, 3. prosinca 2021., održana je prva razina natjecanja pod nazivom Mreža čitanja koju u okviru nacionalne strategije poticanja čitanja provodi udruga Hrvatska mreža školskih knjižničara. Naša škola kontinuirano sudjeluje u ovom projektu od 2013. godine.  Natjecanje se provodi u dvije kategorije, odnosno u izradi mutimedijskog uratka i provedbi kviza znanja te u tri razine: školskoj, regionalnoj i nacionalnoj. Na svakoj idućoj razini natjecanja povećava se u kvizu znanja opseg i sadržaj pitanja. Tijekom godine čitaju se tri romana koja su međusobno žanrovski ili tematski povezana. Ove se godine čitaju tri izvrsna krimića domaćih autora, a natjecale su se učenice Lorena Matanović i Slađana Rajačić iz 3. PF razrednog odjela te učenice iz 1. TC razrednog odjela Alisa Ćamili i Petra Kasunić.

Na prvoj razini čitali smo Putar i parizer, roman prvijenac neobična naziva mladog autora Jerka Mihaljevića. Pročitali smo zabunom i omaškom knjižničarke i roman koji se po redoslijedu trebao čitati posljednji. Riječ je o nagrađivanu romanu Jurice Pavičića Crvena voda. Iako je zabuna, dan uoči natjecanja kod natjecateljica i njihove mentorice, izazvala potpuni šok i nevjericu, uspjeli smo se trgnuti, pročitati „pravi“ roman, srećom puno „tanji“ od Pavičićeva romana te se, idućega dana točno u 12 sati, uključiti u natjecanje. Unatoč svim peripetijama sve četiri učenice plasirale su se na iduću razinu. Posebnu pohvalu svakako zaslužuje učenica Alisa Ćamili koja se u ukupnom poretku od 406 natjecatelja plasirala na 1. mjesto ispravno riješivši 49 od 50 pitanja. 

S radošću možemo zaključiti da ništa nije izgubljeno pa niti onda kada se okolnosti čine potpuno beznadnima. Važno je ne odustajati. Naposljetku, ova se nes(p)retna zabuna i omaška pretvorila u našu prednost jer smo u odnosu na druge već pročitali dva naslova.

Čestitam vrijednim članicama Čitateljskoga kluba na njihovoj ustrajnosti i uspjehu!

Madlen Zubović, voditeljica Čitateljskog kluba i mentorica u pripremi natjecanja