Unatoč kiši i olujnom jugu članice Čitateljske grupe 051 Lorena Matanović i Lucija Torić posjetile su riječko kazalište. Posljednji dan svoga jesenskog odmora odlučile su obogatiti gledanjem baletne predstave Odiseja čiju koreografiju i koncept potpisuju Walter Matteini i Ina Broeckx. Prema njihovu konceptu ova se baletna predstava oslanja ne samo na Homerov klasični predložak već i na Joyceovu modernu inačicu ispričanu u romanu Uliks. Postupkom intertekstualnosti  i intermedijalnosti stvorena je intrigantna baletna priča u priči u kojoj podvostručeni likovi sugestivnim pokretom prenose gledateljima svoje snažne emocije. Predstava je zapravo svojevrsna metafora današnjega društva, ali i životnoga puta pojedinca koji prolazi kroz mnoge izazove i pustolovine trudeći se nadvladati sve životne nedaće. U kontekstu složene obiteljske priče dodatnu vrijednost predstavi pridaju i dva neobična lika Odisej antiheroj i djevojčica Nevinost koje glume odnosno plešu stvarni otac i kći Andrei Köteles i Tesa Köteles.

Svakako najupečatljivija scena u predstavi ona je u kojoj se pojavljuju dojmljive bungee sirene. Kako bi sirene mogle izgledati kao da doista plivaju, rone i izranjaju, navedeni koreografski dvojac dosjetio se ovoga iznimnog, no vrlo zahtjevnog alata. Iako je plesačicama prikopčanima na sajle izuzetno teško i bolno kontrolirati pokret, uspjele su izvanredno snažno i okretno dočarati to začudno bestežinsko, plutajuće, vodeno okruženje.

Istaknimo na kraju kako je uistinu vrijedilo dio te kišovite večeri provesti, umjesto pred televizorom ili nekim drugim ekranom, u ugodnom polumraku kazališne lože uživajući u magičnoj predstavi.

                                                                                                        Madlen Zubović, prof. i dipl. knjiž.