Na početku školske godine 2021./2022, uključili smo se u provedbu programa: „Škole za Afriku“. U edukativnom dijelu programa, sudjelovali su nastavnici i učenici. U humanitarnom dijelu programa, osim učenika i nastavnika, sudjelovali su zainteresirani roditelji i ostali djelatnici. Proveli smo dvije humanitarne prodaje slatkih i slanih proizvoda koje su djelatnici i roditelji napravili i pripremili za  humanitarnu prodaju na štandovima u holu škole.

U prvom polugodištu, humanitarnu prodaju kolača organizirali smo uoči Božića. U drugom polugodištu, slično smo pripremili povodom Dana škole, 24. svibnja. Taj datum je bio samo dan prije obilježavanja Međunarodnog Dana Afrike – 25. svibnja.

Prikupili smo novčana sredstva od prodaje kolača i kućica-kasica  u koje su učenici prikupljali novac cijelo drugo polugodište. Ukupan iznos smo podijelili na dva jednaka dijela: jedan za djecu Madagaskara, a drugi za djecu ratom pogođene Ukrajine.

Od edukativnih aktivnosti tijekom godine, izdvajamo: tematske satove razrednog odjela posvećene uvjetima života i mogućnostima obrazovanja djece i mladih na Madagaskaru. Na sjednicama Vijeća učenika, predstavnici svakog razrednog odjela su pod vodstvom školske pedagoginje izrađivali tematske plakate posvećene djeci Afrike. Teme su bile različite:

  • „Edukativno-humanitarni program: „Škole za Afriku““
  • „Kućice – kasice za djecu Madagaskara“
  • „Dan Prometne škole“;
  • „Humanitarna akcija za djecu Ukrajine“;

Osim na sjednicama Vijeća učenika, tijekom godine smo napravili plakate povodom Svjetskog dana UNICEF-a  – 11. prosinca, a obilježili smo i  „Konvenciju o pravima djeteta“. Njima smo ukrasili hodnike naše Škole.

Na završnoj sjednici Vijeća učenika smo prezentirali sve edukativne i humanitarne aktivnosti koje smo proveli.

Na sjednicama Vijeća roditelja, roditelji su sudjelovali u planiranju i provedbi svih aktivnosti ovog programa. Dali su svoj doprinos, sudjelovali u obje akcije, s ljubavlju i pažnjom, napravili su  kolače za humanitarnu prodaju.

Na satovima Ekologije u prometu, učenici 1.TC razrednog odjela su s profesoricom Marinom Miter, proučavali zaštićene životinje Madagaskara, povodom Međunarodnog dana zaštite životinja  koji se obilježava 4. listopada. U ožujku, obilježili su Svjetski dan voda, 22. ožujka.

Učenici 2.TC razrednog odjela su s razrednicom, profesoricom Matematike, Gordanom Senić Koprivnikar, na Svjetski dan voda, sat  Matematike posvetili Africi. Analizirali  su statistička obilježja Afrike  i Madagaskara i razgovarali o zastupljenosti vodenih površina, prometnim pravcima i gospodarskim značajkama.

Na satu Geografije, učenici prvih i drugih razreda su crtali kartu Madagaskara. Zadatak im je bio pronaći temeljne informacije o glavnom gradu, službenom jeziku, broju stanovnika, a svatko od njih opisivao je i po jednu zanimljivost Madagaskara po vlastitom izboru…

Sljedeće godine ostajemo dio ovog velikog i vrijednog programa kojeg provode mnoge škole u Hrvatskoj, a bit će posvećen djeci Etiopije. Ponosni smo što smo dio velike „obitelji“ Škola za Afriku.

 Mara Topčić- Bradanović, prof. i šk. pedagoginja