Povodom Međunarodnog dana školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige u školskoj knjižnici organiziran je 29. listopada 2014.g. književni susret sa Zoranom Žmirićem poznatim riječkim piscem, kolumnistom, glazbenikom i fotografom.

Susret je otpočeo žestokim nastupom mladog, još neafirmiranog punk benda „Likvidacija“ koji su in live „odgruvali“ „Vjernog psa“, poznati, svevremenski hit kultnog riječkog benda „Termiti“. „Vjeran pas“ je sigurno jedan od najpoznatijih i najizvođenijih hitova, stoga je potpuno razložno to da je našao svoje trajno mjesto u Žmirićevim „Riječkim rock himnama“ – književnoj uspješnici koja po izboru njenog autora sadrži šezdeset „himni“ riječkih bendova nastalih u periodu od 1979. do 2009. godine. Učenik 4. Tc razreda Prometne škole Michael Gorjan, najuočljiviji član spomenutog benda (dok živi irokeza, punk `s not dead!) vokal je u „Likvidaciji“ dok su basist i gitarist – vozači, bivši učenici naše škole.

Umjesto uobičajenom najavom, učenik Makso Frančišković predstavio je okupljenom auditoriju našeg gosta njegovom pjesmom „Došao sam vam vratiti sve velike riječi“. Inače ovu je pjesmu trebao recitirati učenik Dorijan Perušić iz 3. V1 razreda koji se za to ozbiljno pripremao, ali je nažalost bio spriječen. Tematski pano o piščevu životu i djelu pripremile su za ovu prigodu učenice iz 2. Tc razreda Andrea Jurković i Doris Miletović. Doris je i uspješno odradila uvodno predstavljanje iz kojeg smo saznali koja je djela do sada Žmirić objavio (Kazalište sjena, 2002.; Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, 2005.; Blockbuster, 2009.; Riječke rock himne, 2011. i Snoputnik, 2014.), zatim pojedinosti i zanimljivosti iz njegova glazbeničkog života (bivši član grupa „Laufer“ i „Grad“, autor glazbe i teksta nekih pjesama, danas basist u legendarnom „Grču“), potom o uspješnom bavljenju fotografijom (autor je između ostalih i fotografije na naslovnici „Riječkih rock himni). Posebno je istaknula njegov kolumnistički pionirski značaj, naime, Žmirić je pokretač i urednik prvog hrvatskog portala za računalne igre Gamer. hr i prvog hrvatskog filmskog portala Popcorn.hr. Naglasila je važnost njegova antiratnog romana Blockbuster u kojem je rat tretiran kao „ljudski projekt kojem se ne nazire smisao“. U ugodnom razgovoru, a prije svega, izuzetno spontanom i prisnom druženju s ovim svestranim autorom, saznali smo: tko su Gand i Cope (Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man), tko se krije ispod šljema s naslovnice Blockbustera (njegov sin), o vječnoj konstanti njegova umjetničkog stvaranja – dihotomiji između srca i razuma , o simbolici Kafkine maksime … „ knjiga mora biti sjekira za zamrznuto more u nama“… koju je Žmirić aktualizirao na svojoj službenoj web stranici, o važnosti čitanja bez obzira je li riječ o e-knjizi ili njenom klasičnom formatu, o tome kako je i gdje nastao „Vjeran pas“ i zašto su cure iz pop benda „Cacadou Look“ istinski prave rokerice. Odgovore na neka pitanja možete potražiti u filmu kojeg smo snimili, stoga gledanje svakako preporučamo:
Književni susret – Daj od sebe 101%

Evocirao je naš gost i svoja sjećanja na srednjoškolske dane (Strojarska škola, strojobravar) i presudnoj ulozi profesorice Hrvatskog jezika Nine Turkalj koja je prepoznala njegov literarni potencijal i uporno ga, precizno i znalački „brusila“. Ovaj su književni susret svojim nastupom upotpunile i dvije simpatične djevojke Eni i Nika (riječki duo Pinky and the Brain) izvevši „Dramu“ Leta 3 umjesto uvoda u priču o „Riječkim rock himnama“, a čuli smo još i „Profesora Jakova“ te, za sam kraj susreta, Urbanovu pjesmu „Dio mene“. Zanimljivo je bilo slušati pisca dok je govorio o stvaralačkom procesu nastanka svojih djela, o svojevrsnom „paralelnom slalomu“ koji se odvija u njegovoj glavi, jer dok piše jedno djelo iz njega izrasta već novo. Tako je na emocionalnim odjecima njegovog romana „Blockbuster“ nastajao ciklus antiratne poezije koja je za sada čitateljima dostupna samo na autorovoj mrežnoj stranici koju od svega srca i uma preporučamo (zmiriczoran.wordpress.com). Kako Žmirićeva poezija zvuči „uživo“ dočarali su nam učenici Prometne škole Makso i Michael interpretiravši pjesmu „Savjest“.

Na kraju, željela bih zahvaliti učenicima obiju škola koji su se odazvali na poziv za ovaj književni susret, a posebno onima koji su sudjelovali u njegovoj pripremi. Na suradnji zahvaljujem i profesorici Vesni koja je zbog Žmirića počesto „zažmirila“ na izostanke spomenutih učenika. I naravno, posebno hvala, kolegicama iz Strojarske škole Snježani i Senki koje uvijek prate programe koje knjižnica pripremi. Profesoru Sandiju -Respect!, jer je dobro uočio i shvatio poruku Dobro došli! s promidžbenih plakata kojima je susret najavljen, a postavljeni su bili u zbornici, na ulaznim vratima škole i na vratima knjižnice.

Do sljedećeg susreta pozdravlja vas vaša knjižničarka Madlen Zubović