Ove se  godine već tradicionalno u suradnji s Autoklubom Rijeka  naša Prometna škola  uključila u projekt „Sekunda koja mijenja život“. Primarni je cilj projekta prevencija prometnih nesreća, a namijenjen je adolescentima od 16. do 19. godine.  Projekt se realizira prikazivanjem dokumentarnog filma „Sekunda koja mijenja život“ i organiziranjem interaktivnih radionica.

Film prikazuje realne posljedice prometnih nesreća, a interaktivne radionice obuhvaćaju razgovor o filmu i temama obrađenim  kroz vježbe kao što su:  uzroci nesreća, kako reagirati u slučaju prometne nesreće, vježbanje pažljivosti i odgovornosti, što možemo učiniti kako bismo povećali sigurnost u prometu i sl. Na radionicama sudjeluju gosti iz MUP-a, Javne vatrogasne postrojbe i Ustanove za hitnu medicinsku pomoć.

Cilj ovog projekta je podizanje razine svijesti mladih ljudi o odgovornosti za sebe i ostale sudionike u prometu i to posebno nakon  položenog  vozačkog  ispita. Dugoročan cilj bio bi smanjiti broj doživljenih i izazvanih prometnih nesreća kod sudionika, te potaknuti izbor nerizičnih ponašanja u prometu.

Ovaj projekt  proveden  je  u  našoj Školi tijekom mjeseca listopada i studenog 2017. god., a u  njega su se uključili učenici 3. razreda smjera Tehničar cestovnog prometa. Projekt je izazvao veliki interes  učenika i  ocijenjen je kao prikladan  i poučan.

Tijekom proljeća 2018. god. planiramo u njega uključiti  i učenike 2. godine programa Vozač motornog vozila.

 

Mladen Preden, prof. i dipl.ing.prometa