Nakon edukativnog programa „KLIK“ s kojim su nas tijekom prvoga polugodišta upoznali djelatnici HAK-a/Autokluba Rijeka, održalo se još nekoliko predavanja o sigurnosti u prometu koje svaku godinu organizira naš nastavnik struke Bojan Petran, prof. savjetnik u okviru nastavnog predmeta Propisi u cestovnom prometu. Predavanje su slušali učenici 3.TC razrednog odjela i mi, članovi Novinarske skupine Prometeus. Trojica predavača, vatrogasac Kristijan Brmalj, djelatnik hitne službe Milan Lazarević i policajac Jure Jurković približili su nam svoja iskustva s terena i prenijeli nam važne informacije vezane uz promet.

Gospodin Kristijan Brmalj, član Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, preciznije zapovjednik najstarije vatrogasne postrojbe u RH, ukratko  nam je predstavio povijest same postaje. Najinteresantnije su upravo životne priče pa nam je pozornost posebno privukla ona o  najzahtjevnijoj intervenciji u kojoj je sudjelovao, a ta je izvlačenje automobila na riječkoj obali nakon pokušaja samoubojstva vozača. Ispričao nam je i svoje iskustvo, nesreću koju je doživio, nakon koje se oporavljao čak šest mjeseci.

Povijest Javne vatrogasne postaje Grada Rijeke

Naglasio je kako je u slučaju prijavljivanja nesreće najvažnije ostati smiren te precizno opisati mjesto događaja, kao i čim više pojedinosti o nesreći, što nije lako kad ste pod stresom. Prisjetio se kako je jedna intervencija upravo zbog nesporazuma s osobom koja je prijavila nesreću i nije precizirala mjesto nesreće bila usporena. Naime, nesreća je bila na Krku, a oni su otišli u Crikvenicu jer je ulica imala isti naziv.

Posao vatrogasca je vrlo zahtjevan i opasan. Svakom intervencijom riskirate svoj život i to nije posao koji svatko može obavljati. Treba se nositi sa svakodnevnim pritiskom, biti izuzetno fokusiran i smiren i unaprijed razmišljati o mogućim posljedicama.

Prikaz intervencije vatrogasaca – gašenje požara i osnovna oprema

Drugi dio predavanja približio nam je posao djelatnika hitne službe koji svakodnevno interveniraju u prometnim nesrećama. Održao ga je gospodin Milan Lazarević. Komentirali smo tri kratka filma koja govore o  utjecaju  opijata, važnosti sigurnosnog pojasa i mladima u prometu.

Bez obzira što neke od sljedećih informacija već znate, treba ih ponavljati i sebi i drugima, i što je najvažnije, primjenjivati. Sigurnosni pojas sprječava 75% ozljeda ukoliko dođe do nesreće. Bez obzira uputili se na kratku ili dugu vožnju, vezati se treba čim sjednete u vozilo i to se odnosi na sve putnike, ne samo vozače. Ukoliko se zateknete na mjestu nesreće, najvažnije je pravilo da ne dirate unesrećene do dolaska hitne pomoći, odnosno stručnjaka, već im samo pridržite vrat ravno. Osobno vozilo i opremu potrebno je prilagoditi uvjetima na cesti te se pridržavati sigurnosnih mjera opreza.

Posljednje predavanje održao je član PU Rijeka Jure Jurković, stručni suradnik za autosport i prometnu preventivu. Pokazao nam je kako funkcionira alkometar.

Učenik demonstrira uporabu alkotesta

Razgovarali smo o najčešćim uzrocima prometnih nesreća. Jedan od njih je brzina.

Tijekom drugog polugodišta održalo se posljednje predavanje koje je donijelo nešto više podataka i snimaka nesreća s našeg područja. Saznali smo da se najveći broj prometnih nesreća događa na motociklu, čak sto i pet smrtnosti po milijardu prijeđenih kilometara, ali i da muškarci stradavaju više od žena i to najviše u dvadeset i četvrtoj godini života. Jedna od potresnih činjenica je da mladi ljudi počinju pogibati već s četrnaest godina. Ne smijemo zaboraviti da svi sudionici u prometu moraju neprestano razmišljati o svojoj i tuđoj sigurnosti, pa i kao pješaci imamo obavezu stati, pogledati i poslušati.

Pri kraju predavanja učenici  su rješavali anonimnu anketu i osvijestili važnost pridržavanja sigurnosnih propisa i mjera u prometu. Za kraj vam želimo poručiti:

  • da poštujete prometna pravila i sve sudionike u prometu
  • vodite brigu o sebi i drugima u prometu
  • uvijek se vežite, bez obzira na duljinu relacije
  • ne sjedajte u vozilo pod utjecajem alkohola
  • ne žurite, stići ćete do odredišta
  • budite dobar primjer drugima

… i proslijedite ova pravila svima koji su vam važni 🙂 .

Novinarska skupina Prometeus