Kako smo spojili djecu Etiopije i djecu ratom pogođene Ukrajine?

U školskoj godini 2023./2024. nastavili smo s edukativno-humanitarnim programom “Škole za Afriku“.

Nastavnici i razrednici su na Satovima razrednika razgovarali s učenicima o teškim uvjetima života djece i mladih u Etiopiji, izrađivali tematske plakate, gledali video uratke koje smo ove godine dobili u sklopu provedbe ovog programa, rješavali kviz i u svoje nastavne predmete u suradnji s učenicima uklopili neke dijelove o životu i obrazovanju mladih u Etiopiji. Uspoređivali su koliko se poštuju prava djece u razvijenim zemljama svijeta a koliko u manje razvijenim zemljama poput Etiopije. Učenici su nacrtali kartu Afrike i na njoj označili Etiopiju. Naveli su osnovne karakteristike države: površinu, glavni grad, službeni jezik, broj stanovnika. Odabrali su tri poznate osobe/sportaše i razgovarali o njima. Gledali su  fotografije i iznosili svoje mišljenje o uvjetima života mladih Etiopljana.

Roditelji su na roditeljskim sastancima upoznati s provedbom ovog programa.

Na sjednici Vijeća učenika održanoj 20. studenoga, predsjednica Vijeća učenica Ivona Kolar iz 4.TC razrednog odjela upoznala je sve predstavnike razrednih odjela s Konvencijom o pravima djeteta.

Pedagoginja je potom vodila pedagošku radionicu povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta – 20. studenoga posvećenu djeci i  mladima Etiopije, njihovim mogućnostima za obrazovanje i uvjetima života.

Predstavnici Vijeća učenika su u skupinama izrađivali plakate koje smo potom izvjesili na zidove naših hodnika u školi.

Najveći događaj u prvom polugodištu u kojemu su sudjelovali svi učenici, nastavnici, djelatnici  i zainteresirani  roditelji, zbio se 11. 12. 2023. u holu Prometne škole u Rijeci. Zahvaljujem se roditeljima iz 1.V1, 3.V1, 3.TC i 4.TC koji su dali svoj doprinos.

Djelatnici i roditelji napravili su kolače, a pedagoginja, dežurni nastavnici i učenici 1.V1 su  pripremili prodajne štandove u holu škole za humanitarnu prodaju. U kutije za dragovoljne priloge, svi zajedno prikupili smo 252, 18 eura.  Tom iznosu smo pribrojili prikupljen novac od „kućica-kasica“, 228,21 euro  što ukupno iznosi 480,40 eura. Prikupljena sredstva smo podijelili na dva jednaka dijela: 240,20 eura za djecu Etiopije i isto toliko za djecu Ukrajine.

Prodajni štandovi su bili izloženi tijekom cijelog jutra. Ono što nam je preostalo, baš kao i prethodnih godina, smo sljedeći dan podijelili našim učenicima.

I ovaj put zadovoljni smo provedenom humanitarnom akcijom, ostvarili smo ciljeve i planirane ishode: razvijanje empatije učenika za djecu i mlade  Etiopije koji žive u teškim uvjetima i za djecu ratom obuhvaćene Ukrajine.

Počelo je drugo polugodište, nastavljamo s aktivnostima. Naši učenici dali su doprinos i popunili upitnik pod nazivom: Europa kakvu djeca žele (The Europe Kids Want).

Upitnik je sastavila Dječja savjetodavna skupina (skupina djece i mladih osoba različite dobi i podrijetla iz Europske unije). Važna su im mišljenja djece i mladih u EU  i teme koje su im važne.

Tekst napisala: Mara Topčić-Bradanović, prof. i šk. pedagoginja

U nastavku su fotografije koje su uhvatile dio atmosfere u ponedjeljak ujutro, 11. 12. 2023.  u Prometnoj školi.

Slika 1 Dan prije: Pripreme za humanitarnu prodaju, učenici 1.PF razrednog odjela izrađuju kutije za dragovoljne priloge

Slika 2 Dan prije: Pripreme za humanitarnu prodaju kolača i slatko-slanih paketića

Slika 3: Priprema prodajnih štandova: pedagoginja, knjižničarka, učenici 1.V1 razrednog odjela, dežurne nastavnice i ravnateljica Škole

Slika 4: Sve je spremno za početak humanitarne akcije…

Slika 5: Fotografija za uspomenu

Slika 6: Dan poslije: podjela besplatnih slatkih i slanih zalogaja

Slika 7: pedagoginja i učenik iz 4.TC razrednog odjela