Dio  maturanata 3. V13. V24. PF i 4. TC razrednih odjela sa svojim su razrednicima, Larom Šare, Denisom Vranekovićem, Beti Milardović (zamjena) i Gordanom Senić Koprivnikar, te dio učenika 3. PF razrednog odjela sa svojom razrednicom Lindom Grubišić Belinom, boravilo je u Pragu i Bratislavi od 25. do 29. ožujka 2024. godine.

Putovalo se kroz Sloveniju i Austriju da bi se u poslijepodnevnim satima posjetio prekrasan srednjovjekovni gradić Češki Krumlov. Već je do toga odredišta naša mladež iskušala poznavanje engleskoga jezika na benzinskim crpkama te ovdje pri naručivanju, kupnji i u mjenjačnicama. Srećom, i Česi dobro razumiju i govore engleski jezik. Za one koji ne znaju engleski, ostaje opcija da govore hrvatski. Kako? Kao što nam je naš vodič znalački rekao – postoji velika mogućnost da će vas razumjeti ako govorite sporo. To se pokazalo točnim. Također, opskrbio nas je osnovnim rječnikom: hleb – kruh, dobri den, dobra večer, hranulki – pommes frites, kužci – piletina, smaženo – pohano. Naučili smo već prvoga dana da i češki ima 7 padeža, ali je situacija još kompliciranija nego u hrvatskom jeziku jer je deklinacija različita za živo i neživo.

U Prag smo došli u večernjim satima. Već smo u razgledu prve večeri opčinjeni kulturno-povijesnim blagom ovoga grada. Okupili smo se na trgu Staromestske namesti na kojem je osvijetljena Starogradska vijećnica s Astronomskim satom što nam je u sljedećim danima poslužilo kao orijentir u snalaženju Pragom. Već smo pomalo mogli zamisliti zašto su prijan Lovro, August Šenoa i mnogi drugi hrvatski književnici i intelektualci odabrali baš Prag kao mjesto svoga studiranja.

Sljedeći je dan organiziran bogatim aktivnostima. Uz stručno vodstvo našega i praškog vodiča čuli smo puno činjenica, ali i zanimljivih priča o Pragu. Posjetili smo Židovsku četvrt, crkvu svetog Nikole, Prašnu branu, Vaclavske namesti i Namesti miru. Nakon što smo izašli iz Židovske četvrti, posjetili smo skulpturu Franza Kafke koja je zaista impozantna i suvremeni je doživljaj Kafkina književna i ljudskog habitusa. Prisjetili smo se njegove lektirne pripovijetke Preobrazba. Stručna su znanja učenici mogli provjeriti i potvrditi pri posjetu Poštanskom muzeju. Ovu smo noć proveli u klubu u kojem su nam se putovi spojili s maturantima iz Makedonije, još jednim slavenskim narodom s kojim dijelimo bogato povijesno i kulturno iskustvo.

Novi dan započeli smo stručnim posjetom Tehničkom muzeju. Vježbali smo tu i svoje poznavanje engleskoga jezika koji je, uz češki, objašnjavao svaki eksponat. Potom smo posjetili prekrasne Hradčane te potom Loretanske namesti, Hradčanske namesti, katedralu sv. Vite, Malu stranu te prošetali impozantnim Karlovim mostom preko suncem obasjane Vltave. Poslijepodne je bilo slobodno za šetnju, razgledanje, kavu, upijanje praškog ozračja…

Nakon noći provedene u druženju u hotelu, ujutro smo krenuli put Slovačke i Bratislave. Putovanje je bilo dugo, obilježeno gužvama, vjerojatno zbog dolazećih blagdana. Naši vrsni vodiči rekli su nam, doduše, da Česi i nisu tako deklarirani vjernici, kao što smo mi u Hrvatskoj. Naime, isto pokazuju demografski podatci što je vjerojatno prouzročeno i dugim periodom utjecaja SSSR-a u Čehoslovačkoj. U razgled Bratislave nismo mogli poći zbog uistinu loših vremenskih prilika, pa smo ostali u hotelu. Osim svega što smo naučili o češkom jeziku i kulturi, znamenitostima, ishodima učenja koje smo pripremili još prije ove terenske nastave, mi smo tijekom ovoga putovanja puno naučili o sebi. Svakako smo se svi međusobno bolje upoznali, vidjeli neku drugu stranu. U poznatim i svakodnevnim uvjetima to ne bi bilo moguće i zato su ovakva putovanja još vrjednija. Zajedništvo, pomoć, briga, radost riječi su kojima se može opisati interakcija među učenicima te učenicima i nastavnicima. Bilo je tu i rijetkih nezadovoljstava, ali i puno razumijevanja i kompromisa na koje možda i nismo spremni u učionicama naše škole.

Zadnjeg dana našega putovanja prošetali smo prekrasnim starim gradom glavnoga slovačkog grada te posjetili dvorac nad gradom u kojem je prigodno bio organiziran srednjovjekovni sajam. U starom se gradu snimao jedan od filmova u ciklusu o Jamesu Bondu. Stvarno iznimna kulisa za takav žanr. Kasno navečer dolazimo u svoj rodni grad umorni, ali obogaćeni novim iskustvom koje će se teško zaboraviti.

Izvješće s terenske nastave napisala Linda Grubišić Belina, profesor mentor