Znate li naziv ulice kojom svakodnevno putujete u školu ili svojim kućama? Njome prometuje „osmica“ na koju žustro jurite po završetku nastave, a pohodite je i u vrijeme odmora kako biste u pekari, smještenoj uz nepresušno vrelo čiji se naziv Rečice spominje još u 15. stoljeću, kupili nešto za utažiti glad.

Riječ je o Ulici Milutina Barača, danas nazvanoj prema osnivaču Riječke rafinerije. No, većini Riječana ta je ulica poznata pod njenim nekadašnjim nazivom – Industrijska i upravo je nevjerojatna činjenica da joj je posvećena knjiga od gotovo pet stotina stranica. Autor knjige „Zvali su me Industrijska“, poznati  pisac i istraživač riječkih povijesnih tema  Velid Đekić, predstavio je svoj impozantni istraživački rad na 14. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora vRIsak. Iz predstavljanja saznali smo o ulici mnoge zanimljivosti utkane u raznolike priče kao što su, pored povijesnih, i jedna sportska o prvoj nogometnoj utakmici odigranoj na tlu Hrvatske 1873. godine.  Zanimaju li vas detalji o tome gdje i tko je igrao u toj povijesnoj utakmici, svakako potražite ovu knjigu u našoj knjižnici. Listajući je, otkrit ćete, uz mnogo intrigantnih fotografija, zanimljivo štivo koje donosi fascinantnu povijesnu priču o procvatu, a potom gašenju i nestajanju nekadašnjih riječkih industrijskih giganata, riječkom svjetioniku, nekadašnjem hotelu za emigrante, ili prvom austrougarskom tankeru iz 1892. specijaliziranog za prijevoz crnog zlata.

Jedna od zanimljivih aktualnosti vezanih uz ovu ulicu je i priča o Kući Burgstaller, jedinoj vili koja je svjedočila o davnim danima kada u ulici, ondašnjeg naziva Via Volosca, nije bilo industrije već su duž nje, uz šljunčanu obalu, bile smještene vile dobrostojećih riječkih građana uokvirene parkovnim zelenilom. To vrijedno povijesno zdanje podignuto 1860. g., koje se nazivalo i „Švapskom kućom“, upravo je zauvijek nestalo pod strojevima i bagerima u izgradnji trenutno najskuplje dionice državne ceste DC403.

Priča o jednoj ulici…

Knjižničarke Strojarske i Prometne škole u društvu riječkih pisaca

Vrijedilo bi još spomenuti i nekoliko informacija vezanih uz predstavljanje ove knjige:

  • Kako organizirati zanimljivo književno druženje u školskoj knjižnici i to na primjeru susreta sa Zoranom Žmirićem, uče gimnazijalci iz ovogodišnjih udžbenika za HJ. Naime, zapis i videouradak o književnom susretu dio je dodatnih digitalnih sadržaja uz udžbenik.
  • Riječki sajam knjiga i Festival autora traje od 12. do 19. rujna i valjalo bi ga, barem u „Godini čitanja“ svakako posjetiti. U bogatom programu https://vrisak.vbz.hr/  sigurno ćete pronaći ono što i vas zanima.

Naposljetku, donosimo umjesto zaključka jednu najavu. U okviru obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige i Međunarodnog dana školskih knjižnica, u listopadu planiramo organizirati književni susret i ugostiti još jednog riječkog autora. Tko li će to biti, za sada nećemo otkriti. Spomenut ćemo samo detalj da se njegov književni rad jednim dijelom oslanja na lik i djelo Janka Polića Kamova. Kamov? Tko je Kamov? Toliko pitanja, a gdje li se samo kriju odgovori? Naravno, u knjigama! Stoga, zaključimo ovaj tekst u duhu kampanje vezane uz „Godinu čitanja“:

„Zato, ako želiš znati i osjećati, ČITAJ!“

Potraži je u knjižnici…