U ugodnom, ležernom raspoloženju ovoga smo petka, 15. listopada 2021., u kinodvorani Škole obilježili Erasmus dan i proveli završnu aktivnost projekta ROMOBIL – Road Mobility. Ravnateljica je vodila okrugli stol sa sudionicima i bilo je pravo zadovoljstvo gledati i slušati izvrsno raspoloženu ekipu koja se prva okušala u projektu. Osim učenika dojmove su prenijeli i nastavnici Mira Žepina, Igor Veseli, Alen Panić, Gordana Senić Koprivnikar i Denis Vraneković.

Učenici su prokomentirali razloge zbog kojih su se prijavili, zatim tijek putovanja (neki su letjeli prvi put i priznali da ih je bilo strah), komentirali su ostale sudionike iz drugih zemalja, iskustvo komunikacije isključivo na engleskom jeziku, opisali su kako je izgledao pojedini radni dan, jesu li se snašli, jesu li se bojali, što su sve naučili. Održana je i prigodna izložba filmova i fotografija s mobilnosti u Portugal i Sloveniju koja je izazvala emocije sudionika i prisjetila ih na nezaboravne trenutke koje će, ističu, pamtiti čitav život. Ono što je bilo posebno simpatično je što su učenici rado govorili o slobodnom vremenu koje su tijekom boravka u stranoj zemlji provodili u društvu svojih nastavnika, što im je očito bilo zabavno, a možda su se baš toga pribojavali prije odlaska na put. Jedan od smješnijih komentara bio je onaj prošlogodišnjeg maturanta Ante Tomića. Rekao je da su nastavnici „skroz normalni kad su izvan škole i imaju osjećaje“. Ta je izjava izazvala salvu smijeha jer je izrečena tako iskreno i spontano, iako pomalo nespretno.

Ovaj je susret uistinu odisao jednom prisnošću i posebnom energijom između sudionika, i učenika i nastavnika. I to je priča koju mi „izvana“ ne možemo u potpunosti razumjeti, ali ju je bilo zadovoljstvo promatrati. Iako susretu nisu prisustvovali svi učenici naše Škole, vjerujemo da će oni koji jesu proširiti vijest da je projekt Erasmus+ vrijedan pozornosti i truda i da će se mnogi htjeti uključiti.

Naime, nova nam Erasmus sezona donosi novi projekt naslova “3E – Ecology, Environment, Economy“. Bit će orijentiran na održivi razvoj, zaštitu okoliša i primjenu digitalnih alata. S učenicima četverogodišnjih programa, tehničarima cestovnog prometa i tehničarima za poštanske i financijske usluge, putujemo opet u Portugal, i to u Bragu i Barcelos. Učenici trogodišnjeg smjera, naši vozači motornog vozila, ponovno putuju u Ljubljanu gdje će raditi na skladišnim poslovima i poslovima transporta tereta. Drago nam je što u ovoj mobilnosti putuje nešto više učenika, ukupno osamnaest (po šest učenika u ukupno tri mobilnosti). Natječaj za odabir kandidata održat će se tijekom studenog, a vrednovat će se obrazovni uspjeh, preporuka nastavnika Praktične nastave i Engleskog jezika, motivacijsko pismo i životopis. Stoga ne čekajte, prijavite se, a tijekom ovog tjedna svakako pogledajte plakate s prvih mobilnosti za koje je zaslužna naša prof. Mira Žepina. Vjerujemo da će vam se svidjeti.

Medijska skupina Prometeus