Svake se godine od 15. listopada do 15. studenog raznolikim inicijativama, događajima i programima obilježava Mjesec hrvatske knjige. U fokusu ovogodišnje manifestacije su hrvatski autori odnosno knjige domaćih autora i to pod motom Ajmo hrvati se s knjigom!. Tim se sloganom, pretpostavljam, htjelo poručiti da su hrvatski autori vrijedni uloženoga napora koje čitanje iziskuje.  Unatoč činjenici da se danas o čitanju razmišlja i govori kao o nekoj teškoj raboti, nerado prihvaćam tvrdnju koja izjednačuje napor i čitanje. Knjižničari uvijek progovaraju u obranu čitanja i skloniji su promicati čitanje iz užitka bez obzira na sve prisutnije i glasnije društvene otpore. Jesmo li mi Hrvati pripadnici društva koje čita? Istraživanje koje je provela Kvaka, Udruga za kreativnu analizu, u travnju 2021. g. povodom obilježavanja Noći knjige donijelo je neke zanimljive podatke. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1 800 ispitanika reprezentativnih po dobi, spolu i regiji za populaciju Republike Hrvatske i pokazalo je kako je svega 45 % ispitanih pročitalo 1 knjigu godišnje. U tom nimalo slavnom postotku puno je više žena koje čitaju, a zanimljiv je podatak vezan uz regionalnu pripadnost koji kazuje da se najviše čita u Istri i na Kvarneru. Knjige se uglavnom posuđuju, a tek svaki 4. građanin kupi jednu knjigu godišnje. Indikativni su i zabrinjavajući pokazatelji  vezani  uz određene tvrdnje postavljene u anketi. Gotovo 60 % ispitanika izjasnilo se da knjiga više nije izvor znanja, dok se istovremeno 59 % ispitanih slaže da čitanje knjiga pomaže boljem razumijevanju svijeta.

U nadi da će ovih potonjih svakim danom biti sve više, ali i u duhu kampanje Hrvatski autori u Godini čitanja!,  predstavljamo nekoliko novih, interesantnih naslova domaćih autora koje možete pronaći u našoj knjižnici. Ivica Prtenjača afirmirani je pisac nagrađivan prestižnim nagradama. Pored njegova poznata romana Brdo, odnedavno u knjižnici možete posuditi  i Tiho rušenje, roman koji  se može čitati kao njegov svojevrsni nastavak, te antiratni roman Plivač koji na iznimno uspješan način oživljava atmosferu Marinkovićeva Kiklopa.  Ljubiteljima ratne tematike preporučamo brutalno žestoki Blockbuster, roman u kojem je  Zoran Žmirić ispričao mučnu priču o Domovinskom ratu.

Pored spomenutih naslova izdvajamo i roman Kosturi okruga Madison kontroverzne autorice Vedrane Rudan koji će vas nasmijati do suza i rasplakati od očaja, potom humoristični roman Građanin pokorni Ante Tomića, dok ljubiteljima poezije preporučamo začudnu poetiku zbirki Strogo mirovanje i 4 brave mlade pjesnikinje Željke Horvat Čeč.

Naposljetku, rado preporučamo i domaće naslove koje s velikim zadovoljstvom i interesom čitamo u okviru ovogodišnjeg natjecanja „Mreža čitanja“. Čitaju se tri napeta krimića među kojima je i maestralni roman Jurice Pavičića Crvena voda nagrađen francuskim nagradama Transfuge i Le Point za najbolji europski krimić 2021. godine.  Sudeći po konspirativnim naslovima ostalih dvaju romana Putar i parizer  Jerka Mihaljevića i Susjed Marine Vujčić, ove nas sezone očekuje odlično štivo koje ćemo čitati, ne zato što čitati trebamo ili moramo, već iz užitka.

                                                                                              Madlen Zubović, prof. i dipl. knjižničarka