S neskrivenim oduševljenjem najavljujemo kako će Kristian Novak, povodom obilježavanja Dana hrvatskog jezika i aktivnosti vezanih uz „Godinu čitanja“, gostovati u virtualnom druženju koje će u ožujku organizirati knjižničarke Strojarske i Prometne škole.

Objavivši 2013. godine provokativni roman Črna mati zemla, ovaj intrigantni pisac podijelio je književnu i čitateljsku javnost na štovatelje i osporavatelje. Dok su ga prvi proglasili ingenioznim, najboljim u posljednjih dvadeset godina, britkim, oštroumnim, ovi drugi, nenaklonjeni njegovu načinu i izrazu, osporavaju činjenicu da su mu romani nagrađivani i ocjenjuju ga vulgarnim i nemoralnim. Nije li to uvijek tako u trenutku kada se pojavi netko revolucionarno drugačiji, brutalno iskreniji i beskrupulozniji, netko izvan dotadašnjih književnih stereotipova? U najavljenom virtualnom gostovanju pokušat ćemo doznati više o ovom iznimnom stvaraocu. U organizaciju i provedbu druženja aktivno će se uključiti učenici iz Novinarske skupine Prometeus i Čitateljskoga kluba Prometne škole.

Pozivam vas na sudjelovanje u ovom događaju i da svakako, ako još niste, pročitate Novakove nagrađivane romane Ciganin, ali najljepši i, već spomenuti, Črna mati zemla koje možete pronaći u školskoj knjižnici.

Madlen Zubović, prof. i dipl. knjiž.