U blagdanskim i prazničnim danima koji slijede možda ćete poželjeti ušuškati se pod meku dekicu i provesti barem neko vrijeme družeći se s knjigom. Ukoliko vam ova ideja uglavnom nije odbojna i uistinu vas obuzme takva želja, donosimo nekoliko preporuka za čitanje. Prošlog je mjeseca uz pomoć namjenskih sredstava MZO-a nabavljeno za našu knjižnicu 9 novih naslova, sveukupno  44 primjerka. U dogovoru s nastavnicama Hrvatskog jezika nabavili smo 15 primjeraka popularnog romana Greška u našim zvijezdama i još dva primjerka Gradova na papiru istoga autora Johna Greena. Nabavljeno je po 10 primjeraka najnovijeg izdanja Gogovljeve Kabanice i  Wildeove Slike Doriana Graya.

Od izbornih lektirnih naslova izdvajamo zbirku otkačenih kratkih priča Olje Savičević Ivančević Nasmijati psa i sedam novih priča i one terapeutske, objedinjene pod jednostavnim naslovom Ispričat ću ti priču, poznatog argentinskog autora Jorgea  Bucaya koji u svojoj knjizi punoj optimizma otkriva da je pripovijedanje najjači i najbolji lijek za sve, da bez govora nema čovjeka i da bez komunikacije nema ljudskog društva.  Između novonabavljenih romana ističemo Sjećanje šume Damira Karakaša za čiju prozu književna kritika navodi kako je ubojita poput roja osa, potom roman Propuh, papuče i punica američkog autora Codyja McClaina koji na vedar i duhovit način progovara o vlastitu prilagođavanju životu u Hrvatskoj. Naposljetku, preporučamo i roman njemačkog pisca krimića Bernarda Schlinka Žena kojoj sam čitao prema kojem je snimljen izvrstan istoimeni film s Kate Winslet i Ralphom Fiennesom u glavnim ulogama.

U trenucima kada vam se baš ništa ne da raditi, kada ste nekako sjetni i bezvoljni, a uz to vani bjesni bura, hladno je ili pak rominja uporna kiša, posegnite za knjigom. Pružite joj šansu, možda vas odvede putem kojeg niste niti slutili i otkrije vam neki potpuno drugačiji i bolji svijet.

Vaša knjižničarka