Projekt „Sekunda koja mijenja život“ provodi Autoklub Rijeka, a naša je škola u  nj uključena kroz interaktivne radionice na temu sigurnog ponašanja u prometu. Prof. Petran i nositelj projekta organizirali su u petak, 13. veljače 2022. g., gostovanje PU-a Rijeka, JVP-a Rijeka te Hitne pomoći.

Predstavnik policije Jure Jurković naglasio je i argumentirao koliko jedna sekunda u prometu može biti važna. Istaknuo je da su mladi između 15 i 29 godina vrlo često  sudionici prometnih nesreća čiji je uzrok, u čak 90%, nepropisana i neprilagođena brzina. Također nam je naglasio kako su svi u prometu ugroženi, a ponajviše pješaci, motociklisti, biciklisti i mopedisti i kako u svakome trenutku moramo biti oprezni.

Predstavnik JVP-a Rijeka predočio nam je postupak zaprimanja i provjere dojave koja traje otprilike dvije minute. Nakon što provjere dojavu o nesreći, odmah reagiraju jer je svaka sekunda bitna. Područje naše županije dijele na 3 zone kako bi brže stigli na intervenciju: prva je zona zona grada do koje stižu za najviše 5 minuta, druga je zona riječki prsten do kojeg im treba najviše 10 minuta, a  3. zona podrazumijeva sve šire od područja druge zone i do nje interveniraju za najviše 20 minuta. Prikazao nam je neke od lakših prometnih nesreća koje su zahtijevale njihovu intervenciju te alate koji su im potrebni na intervencijama.

Predstavnik Hitne pomoći Milan Lazarević objasnio nam je što je trauma te jedan od liječnicima najbitnijih pojmova – ZLATNI SAT. Zlatni sat je vrijeme od zadobivanja ozlijede do trenutka kada je osoba dovezena u bolnicu i ključan je za preživljavanje. Posebno je naglasio važnost vezivanja sigurnosnim pojasom jer je u većini slučajeva sudioniku nesreće spasio život.

Ovakva su predavanja „iz prve ruke“ uvijek rado popraćena i svi su nam predavači vrlo živopisno približili problem neopreznosti u prometu. Osvijestili smo da uistinu jedna sekunda našeg ili tuđeg neopreza može promijeniti, odnosno uništiti život(e).

Medijska skupina Prometeus