Dana 6. ožujka 2023. godine razredni odjel 3. TC sudjelovao je u projektu Sekunda koja mijenja život. U goste su nam došli djelatnici PU Rijeka, Hitne medicinske pomoći te vatrogasci. Već niz godina prof. Bojan Petran u suradnji s Autoklubom Rijeka organizira ovaj hvalevrijedni susret koji osvješćuje važnost stalne koncentracije i  promišljanja u prometu i prije svega poznavanje i poštivanje prometnih pravila.

Predstavnik Policije Dino Dolušić istaknuo je da su mladi između 15 i 29 godina najčešći sudionici prometnih nesreća. Također je naglasio da su u čak 90% nesreća krivci alkohol i neprilagođena brzina. Rekao nam je da su u prometu svi ugroženi, ponajviše motociklisti, biciklisti te pješaci.

Predstavnik Hitne medicinske pomoći Milan Lazarević prikazao nam je rad interventnih službi, vrste ozljeda te objasnio posljedice nevezanja sigurnosnog pojasa i nenošenja kacige prilikom vožnje motocikla/mopeda. Doznali smo što je „zlatni sat“ – vrijeme od zadobivanja ozlijede do trenutka kada je osoba dovezena u bolnicu. Ono je ključno za preživljavanje unesrećenog i uvećava šansu za preživljavanje od 30 do 50 %.

Predstavnik Javne vatrogasne postrojbe  Siniša Kauzlarić  ukratko nam je prikazao  rad s pomoću vatrogasne opreme te kako treba reagirati na mjestu nesreće. Objasnio je da je naše područje podijeljeno u 3 zone te koliko vremena treba da vatrogasci stignu do njih.

  1. zona (zona grada) – 5 min.
  2. zona (riječki prsten) – 10 min.
  3. zona (područje izvan druge zone) – 20 min.

Kao i svake godine, predavanje je rado popraćeno i učenici su zadovoljno komentirali izlaganja trojice predavača. Istaknuli su da je tema zanimljiva, važna za sve, a naročito njihova zanimanja.

Jedna sekunda našeg ili tuđeg neopreza može promijeniti, odnosno uništiti život(e), stoga opreza u prometu nikad dosta.

                                                                                  Medijska skupina Prometeus