Dok se mnogi na spomen Valentinova raznježe, drugi komentiraju da je to tek jedan u nizu proizvoda američke pop kulture. Kako god bilo, Valentinovo ili Dan Svetog Valentina dobilo je ime po ranokršćanskom svecu Valentinu koji je živio u 3. st. pr. n.e. i koji je, nažalost, 14. veljače pogubljen jer je tajno vjenčavao rimske vojnike i njihove odabranice. Zašto ih je tajno vjenčavao i zašto ga je car Klaudije javno pogubio? Smatralo se da se rimski vojnici (kao i svećenici) ne smiju ženiti jer to utječe na njihovu borbenost. Iako je znao kakva ga kazna može sustići, Valentin je prekršio carevu naredbu i mnoge parove učinio sretnima blagoslovivši njihovu vezu.

Srcu je nemoguće odrediti smije li i koga će voljeti. Ili vjerujete da Kupid, bog ljubavi i požude, može odlučiti drugačije?  U rimskoj je mitologiji Kupid/Kupidon ili Amor, mlad, veseo i živahan bog, taj koji donosi odluku. Vjerovalo se da on može svojim zlatnim strijelama pogoditi srce smrtnika i bogova i donijeti im ljubav.

Valentinovo se proslavlja na različite načine diljem svijeta. Izrađuju se kreativne čestitke, pišu anonimna  pisma, poklanjaju se kolačići u obliku ptica, čestitke s nacrtanim svinjicama koje simboliziraju sreću. U Singapuru slobodne žene urezuju brojeve u naranče, bacaju ih u rijeke i jezera te ih kasnije pronalaze slobodni muškarci, diljem svijeta naveliko se poklanja čokolada, naročito čokoladna srca, u jednom se francuskom selu obnavljaju zavjeti, a na Filipinima organiziraju masovna vjenčanja.

Bili zaljubljeni ili ne, slavili ili ne današnji dan, zavirite u našu digitalnu čestitku koja donosi pregršt glazbenih brojeva. Odaberite neku vama dragu ljubavnu pjesmu i zaplešite. Ljubavne je pjesme uvijek dobro poslušati jer je ljubav najljepši osjećaj koji svatko treba i zaslužuje osjetiti. Vjerujemo da će vam se naš izbor svidjeti jer ima za svakoga ponešto, i za mlade i za one malo starije. Uživajte!

Medijska skupina Prometeus