U našem je gradu od 1975. do 1990. godine izlazio omladinski list „VAL“ oko kojeg su se okupljali onovremeni kreativci: novinari, glazbenici, strip crtači i karikaturisti, modni dizajneri, fotografi, umjetnici različite provenijencije ili jednom riječju – alternativci. Čitav je grad tada odisao posebnim kreativnim nabojem. Održavali su se koncerti, RI-rock je afirmirao nove bendove koji su se „množili“ nevjerojatnom brzinom. To bi doslovce značilo da su dečki iz publike, koji su gledali nastup nekog benda subotom u Palachu, već iduće subote nastupali kao bend. U „Valu“ se podastiralo opširna izvješća s održanih koncerata, kritički se komentirala društvena stvarnost, ponekad se sveopća javnost namjerno šokirala pa su neki brojevi cenzurirani. Prema riječima jednog od urednika Bojana Mušćeta „Val je bio idejno izvorište i tsunami“ koji je rušio stare vrijednosti i uspostavljao nove ili da parafraziramo još jednog poznatog „Valovca“ Gorana Ježića koji je izjavom “Val je naprosto aritmija srca“ definirao simboličko rješenje grafičkog oblikovanja njegova naslova.

Na književnom druženju održanom u petak 28. listopada, u 17 h, upoznali smo dvojicu „Valovih“ glavnih urednika Bojana Mušćeta i Edija Jurkovića, od kojih je ovaj potonji predstavio svoju knjigu „Kad je život bio novi val“.  Pokrenuli smo i raspravu o tome postoji li danas riječka avangarda i jesu li danas mladi buntovno, kritički i progresivno orijentirani. Na ta nam je pitanja pokušao odgovoriti Kristian Benić iz GKR-a. Prisjetili smo se nekadašnje rock i punk riječke scene koju nam je živo dočarao Goran Vrkić, član legendarne grupe Mrtvi kanal, odsviravši „Smiješnu djecu“, jednu od kultnih pjesama onoga vremena. U pripremu susreta aktivno su se uključili i naši učenici, pa je kratko uvodno predstavljanje gostiju pripremila članica „PrometeusaLucija Čavić, a posebno su ga začinili vozači iz 2. V1 Ante, Leon, Borna i Leo izvevši performans „Dijagnoza“.  Uživali smo i u odličnoj svirci i pjesmi Eni Jurišić i Nike Zubović koje su izvele „Lauferove“ pjesme „Dio tebe“ i, za sam kraj, „Budi moja voda“.

U kontekstu spomenute rasprave, ali i vječne teme o važnosti čitanja, mogli bismo poentirati ovo književno druženje riječima Kristijana Benića koji je istaknuo kako je aktualni naglasak kod mladih danas ne toliko na čitanju koliko na konzumiranju, naravno, pritom mislivši na raznolike kulturne sadržaje kojima pripada i ovaj književni susret.

Zanima li vas ozračje susreta i želite li i vi postati njegovi konzumenti, svakako pogledajte filmić.

Do nekog novog susreta, pozdravlja vas vaša knjižničarka,

Madlen Zubović.